Stiri Romania

Macron, dupa intalnirea cu Iohannis: Aveti tot dreptul sa cereti integrarea in spatiul Schengen!

Presedintele francez Emmanuel Macron si-a exprimat, joi, sustinerea pentru aderarea Romaniei la spatiul Schengen, in cadrul vizitei oficiale de la Palatul Cotroceni, insa a adaugat ca „Europa spatiului Schengen nu functioneaza bine”.

„Aveti tot dreptul sa cereti integrarea in spatiul Schengen si stiu cat de important este acest lucru pentru dvs.

Loading...

Trebuie sa fiu deschis, sincer: Europa spatiului Schengen nu functioneaza bine, iar dorinta mea este ca in urmatoarele luni sa putem accelera o reforma a regulilor comune in acest domeniu, sa le clarificam”, a spus Macron, in timpul conferintei comune de presa cu presedintele Klaus Iohannis.

Intrebat daca Franta va sprijini aderarea Romaniei la Schengen dupa ce se va redefini spatiul Schengen, Macron a precizat: „Raspunsul meu este da”.

„Reticenta care a existat in ce priveste aderarea Romaniei la spatiul Schengen este legata de riscul de a-i lasa pe imigranti sa intre in Europa. Romania coopereaza intr-un mod deosebit de eficace, respecta reguli, iar faptul de a avea Romania in afara spatiului Schengen nu aduce o protectie suplimentara celor care se afla in interiorul spatiului Schengen.

Singura mea retinere este ca spatiul Schengen functioneaza prost in acest moment si trebuie reformat. Intr-un spatiu Schengen intarit, Romania trebuie sa intre”, a adaugat Macron.

La randul sau, presedintele Iohannis a confirmat discutiile cu presedintele francez pe marginea aderarii la Schengen.

„I-am transmis si faptul ca obiectivul Romaniei de aderare la spatiul Schengen ramane unul de actualitate. Romania actioneaza deja de facto ca un stat responsabil al spatiului Schengen. Aderarea Romaniei va consolida securitatea spatiului Schengen si va transmite un semnal puternic in sprijinul constructiei europene”, a spus liderul de la Cotroceni.

loading...
loading...
Loading...
Spre TOP