Ludovic Orban a rabufnit la adresa Ungariei care discrimineaza cetatenii romani: Daca nu renunta, trebuie sesizata Comisia Europeana!

21

Autoritatile de la Budapesta au introdus din nou reguli de tranzitare si nu permit accesul cetatenilor romani care doresc sa tranziteze Ungaria, in cazul in care acestia nu au un contract de munca in original. In consecinta, premierul Ludovic Orban i-a cerut, marti, ministrului de interne, Marcel Vela, sa discute cu omologul sau de la Budapesta, mentionand ca, in cazul in care nu se va rezolva situatia, trebuie sesizata Comisia Europeana.

„Domnule ministru Vela, din nou Ungaria a luat masuri care sunt contrare Tratatului UE privind libertatea de circulatie. Am primit relatari personale, inclusiv de la oameni pe care ii cunosc personal, ca nu li se permite tranzitul in Ungaria, ca autoritatile maghiare au instituit iar niste reguli de tranzitare pentru persoanele fizice care calatoresc, nu in Ungaria.

Inteleg daca vor pentru Ungaria, pentru cine se duce in Ungaria se instituie masurile specifice de protectie sanitara, cum si noi am instituit. Din nou este afectata libertatea de circulatie si chiar mi se pare ciudat ca principalele victime sunt cetatenii romani. Solicitarea mea catre dumneavoastra este sa interveniti de urgenta pe langa omologul maghiar si sa formulati o solicitare ferma privitor la asigurarea libertatii de circulatie. (…) Comunicati si cu omologul maghiar si, in cazul in care nu renunta la astfel de masuri discriminatorii, trebuie sesizata Comisia Europeana”, a declarat premierul, la inceputul ședintei de guvern, potrivit Agerpres.

Marcel Vela i-a spus lui Ludovic Orban ca miercuri dupa-amiaza va avea o videoconferinta cu comisarul european pe Afaceri Interne si ii va transmite si aceasta problema.