Locul idilic din Romania unde te poti racori fara sa platesti taxa de intrare!

789

Comuna Telega din Prahova, cunoscuta in special iubitorilor de balneoterapie, ascunde peste dealuri probabil cea mai valoroasa salba de lacuri cu apa sarata din Sud-Estul tarii. Desi cunoscute turistilor sunt doar lacurile amenajate, concesionate de particulari, unde se percepe taxa de intrare, in Telega se afla alte doua lacuri cu apa sarata unde se poate face baie “la liber”, iar printre localnici sunt cunoscute drept „Marea Saracilor”. Acestea se afla chiar in spatele vechiului complex turistic, iar accesul se face doar pe jos. Din parcarea cumplexului se trece podetul peste parau si se urmareste, spre stanga, poteca ce ocoleste cabanele din lemn. Pentru a ajunge la lacul sarat, se urca muntii de sare cu mare atentie, pentru ca zona este destul de abrupta, insa accesul este relativ usor, mai ales ca, de-a lungul vremii, s-au format un soi de trepte naturale.

Totul este sa ajungeti exact pe dealul de deasupra vechiului complex balneo, in partea opusa intrarii principale. De acolo se deschide un peisaj de vis, de unde se vad crestele muntilor de sare, dar si poteca ce duce spre lacul neamenajat. Atentie, aici nu este nimic amenajat, iar intrarea in apa este oarecum dificila si nu este recomandata decat celor care sitiu sa inoate sau care au echipamente specifice (colac sau pernunte gonflabile). Lacul de acumulare Paltinu Daca preferati apa dulce, atunci puteti alege lacul de acumulare de la Paltinu.

Pentru a ajunge aici, intrati in Campina, din DN1, iar la a treia intersectie semaforizata virati la dreapta spre Telega si Valea Doftanei, pe drumul DJ102L. Pana la Barajul Paltinu sunt aproximativ 15 kilometri, iar o portiune din drum este cu serpentine. Dupa ce treceti de viaduct, incepeti si cautati un loc de parcare, dar si un loc de campare. Sunt o serie de drumeaguri ascunse in padure care va pot conduce, nu neaparat cu masina, chiar pana aproape de apa. Trebuie sa tineti cont de faptul ca apa lacului de acumulare Paltinu este rece, in ciuda caniculei de afara, pentru ca este “alimentata” in permanenta de raul Doftana si de paraiele Paltinoasa si Secaria. Pe malul lacului nu sunt amenajate zone de camping, asa ca si aici trebuie sa veniti cu tot arsenalul de mobilier de plaja. Nu este neaparata nevoie de umbrela de soare, pentru ca umbra aveti de la padure. in zona barajului Paltinu, dar si in comuna Valea Doftanei puteti gasi usor cazare ieftina, in pensiuni de la doua pana la patru stele. O alta zona de relaxare unde se poate face baie, dar pana la glezne, este malul raului Doftana, cu putin inainte de baza barajului Paltinu, arata Adevarul.

Pentru pescarii amatori, dar si pentru balaceala, puteti alege lacul cu apa dulce de la Brebu. Este situate in spatele Muzeului “Curtea Domneasca”, ocoliti zidurile prin partea stanga si coborati o panta asfaltata, iar lacul se afla pe partea dreapta a drumului. La lac se poate ajunge si printr-o intrare secreta, o poarta mica pitita in zidul Curtii Domnesti. Pe aici patrundeti in parcul si livada din spatele muzeului, iar din livada ajungeti direct sub brazii de pe marginea lacului. Scaldatul in lac nu este indicat decat inotatorilor experimentati si asta din cauza curentilor puternici, dar si din cauza vegetatiei care va poate crea probleme.