Liderii regionali vin la Bucuresti pentru Initiativa celor trei Mari!

467

Romania va primi saptamana viitoare oficiali din Uniunea Europeana si Statele Unite, care se reunesc in cadrul proiectului Initiativa Celor 3 Mari. Este summitul pe care, in momentul anuntarii rectificarii bugetare, Presedintia anunta ca nu il mai poate organiza, din cauza taierilor bugetare. Ulterior, presedintele a anuntat ca va organiza „pe datorie” acest important summit regional.

In centrul atentiei este zona dintre Marea Baltica, Marea Adriatica si Marea Neagra. Liderii lumii vor dezbate proiecte economice pentru dezvoltarea regiunii si vor avea in vedere si modalitati de consolidare a relatiei cu Statele Unite.

Initiativa Celor 3 Mari este un proiect initiat de presedinta Croatiei, Kolinda Grabar-Kitarovic, si sustinut de 12 state din Europa Centrala si de Est, adica din regiunea cuprinsa intre Marea Baltica, Marea Adriatica si Marea Neagra.

Bucurestiul este locul unde, timp de doua zile, se vor dezbate la cel mai inalt nivel, aceste proiecte economice care au ca scop dezvoltarea zonei, dar si consolidarea parteneriatului transatlantic.

Cine vine la summitul de la Bucuresti

Summitul Initiativa celor 3 Mari va avea loc luni si marti, la Bucuresti. Noua presedinti si trei sefi de parlamente se vor afla in capitala Romaniei timp de doua zile pentru decizii importante la nivel inalt.

Participa 12 state membre UE – Austria, Bulgaria, Croatia, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, Romania, Slovacia si Slovenia.

Vor veni noua presedinti, precum si sefii parlamentelor din Cehia, Estonia si Slovenia.

Invitati speciali sunt presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, ministrul german de externe si secretarul Statelor Unite pentru Energie. Este prima data cand la summit vine un reprezentant al Comisiei Europene.

Si tot in premiera va fi si un forum de afaceri in cadrul summitului. Sunt 600 de participanti si sunt invitate si statele din Balcanii de Vest – Moldova, Ucraina, Georgia si Turcia.

Summit-ul are o componenta exclusiv economica. Sunt de interes trei domenii principale – transport, energie si digital. Se discuta despre interconectivitate, infrastructura, investitii regionale. Este un summit economic, dar si unul pro-european si pro-american.

Rezultate concrete dupa summit

Se va adopta o lista de proiecte strategice pentru regiune – sunt propuse in jur de 40 de proiecte de catre statele participante.

Se doreste infiintarea unui Fond de Investitii, cu participarea BERD si cu contributii financiare ale statelor membre. De asemenea, acest fond urmareste sa atraga si surse financiare americane.

Se va crea si o retea a camerelor de comert.

Dan Dungaciu, directorul Institutului de stiinte Politice al Academiei: Nu avem obisnuinta cooperarii

„Nu e chiar atat de usor sa construiesti mari proiecte economice, mai ales intr-o regiune care, din nefericire, este o regiune mai degraba pe hartie, Regiunea Celor Trei Mari. Nu avem obisnuinta cooperarii.

Trebuie sa fim precauti. Sigur, e bine ca se intampla, e bine ca vine lume foarte impozanta, dar de aici pana la a produce proiecte economice mai este o cale lunga. Daca ar fi sa evaluam summitul dintr-un punct de vedere – cred ca in timp ar fi evaluat sau asemenea constructii trebuie sa fie evaluate – in ce masura reuseste sa se conecteze Romania la retelele mari de infrastructura de tip occidental. Miza Romaniei este sa devina conectata. Problema acestei Initiative este ca ea conecteaza pe axa nord-sud, dar Romania ar avea nevoie de conexiuni de est-vest. Din punctul nostru de vedere, nu e rau ca summitul se intampla, dar constructia economica se bazeaza pe interconectare cu Occidentul”.

12 tari din zona marilor Baltica, Adriatica si a Marii Negre au un proiect comun de crestere economica, numit Initiativa Celor Trei Mari. Statele din estul Uniunii Europene isi doresc sa reduca decalajul de dezvoltare pe care il au fata de tarile din Vest. Asa a aparut ideea de a conecta regiunea pe trei paliere: energetic, infrastructura si digital. Reusita Initiativei Celor Trei Mari inseamna de fapt prosperitate pentru intreaga Uniune Europeana, dar si cooperare economica mai aplicata cu SUA.

Sursa: Digi24