Sanatate

Legatura dintre depresie, anxietate si obezitate

 

Obezitatea este o tulburare de nutritie ce este caracterizata printr-o sporire a greutatii corporale. In unele cazuri, aceasta poate fi o consecinta a depresiei si a anxietatii. Citeste in continuare pentru a afla mai multe despre aceasta legatura ce nu ar trebui sa fie ignorata.

Obezitatea este in egala masura o boala fizica, dar si psihologica, iar la o cercetare mai atenta vom observa ca problemele psihologice nu doar ca pot influenta dezvoltarea obezitatii, dar ele pot ingreuna incercarile de a pierde in greutate.

Avand in vedere acest lucru, specialistii in chirurgia obezitatii pot oferi pacientilor consiliere cu privire la dieta postoperatorie si subliniaza importanta schimbarii stilului de pentru pierderea in greutate.

Loading...

,,Baza etiologica a tulburarilor alimentare si a obezitatii sta, de obicei, intr-o combinatie de factori psihologici, de mediu, genetici si biologici. Indivizii care sufera de tulburari psihologice (de exemplu depresia, anxietatea sau tulburarile de alimentatie) pot prezenta dificultati in a controla consumul de alimente, de a se limita la o cantitate adecvata si a-si mentine o greutate sanatoasa. Vom observa ca multe persoane care sufera de obezitate trec prin urmatorul ciclu: tulburari de dispozitie, supraalimentare si, ca urmare, cresterea in greutate. Deseori, pe fondul stresului sau anxietatii ridicate persoanele mananca mai mult decat intr-o situatie in care anxietatea este redusa si se pare ca la persoanele obeze orice tip de emotie poate sa mareasca consumul de alimente”, a afirmat doctorul Serban Vasile, medic primar chirurg in cadrul Sectiei de Chirurgie Generala a Spitalului ,,Sf. Constantin” din Brasov.

Din cauza stigmatizarii aleg diete nesanatoase

Stigmatizarea reprezinta un factor psihologic major in aparitia obezitatii, in conditiile in care societatea percepe aceasta boala intr-un mod negativ si tinde sa creada ca oamenii care sunt obezi sunt „slabi de inger” si lipsiti de ambitie.

De cele mai multe ori, persoanele obeze sunt constiente de aceasta imagine, asa ca se interiorizeaza, fapt care favorizeaza dezvoltarea tulburarilor de dispozitie, a anxietatii si a abuzului de substante. De multe ori, din cauza stigmatizarii  persoanele care sufera de obezitate ajung sa recurga la diete nesanatoase.

Prin urmare, suportul familiei si a prietenilor apropiati, la fel si grupurile de sustinere pentru persoanele care sufera de aceasta afectiune sunt foarte importante.

Chirugia bariatrica, una dintre solutii

Deloc surprinzator este faptul ca pierderea semnificativa in greutate, de obicei prin intermediul chirurgiei bariatrice, ofera beneficii atat din punct de vedere medical, cat si psihologic. Starea de spirit se imbunatateste, creste stima de sine, motivatia si se imbunatateste relationarea cu cei din jur. Prin micsorarea stomacului, chirurgia obezitatii contribuie, de asemenea, la constrangerea pacientului de a adopta o dieta mai sanatoasa si in general un stil de viata mai sanatos.

In acest sens, ,,Clubul Bariatric Brasov”, proiect gratuit de consiliere pe probleme de obezitate, s-a dovedit a fi un real ajutor pentru pacienti inainte de operatie, in pregatirea moralului pentru interventia de micsorare a stomacului, dar si ulterior, in adoptarea unui stil de viata sanatos si pierderea kilogramelor in plus.

Sursa: clicksanatate.ro

loading...
loading...
Loading...
Spre TOP