Klaus Iohannis: Sprijinul SUA inseamna prosperitate si garantia ca Romania nu se intoarce intr-o sfera de influenta estica! Nu exista alternativa la NATO

579

Presedintele Klaus Iohannis a sustinut, intr-o dezbatere organizata miercuri la Washington, ca relatiile economice romano-americane din cadrul Parteneriatului Strategic dintre cele doua state au un potential ridicat de crestere, cu beneficii pentru ambele parti, Iohannis apreciind ca, pentru Romania, Statele Unite ”inseamna securitate, prosperitate, libertate, democratie si garantia ca nu se va intoarce intr-o sfera de influenta estica”.

”Pe langa securitate, natiunile noastre au nevoie de o prosperitate comuna (…) Comertul investitiile sunt dimensiuni cruciale ale Parteneriatului Strategic, cu un potential ridicat de dezvoltare, furnizand beneficii nu doar pentru Romania si SUA, dar si pentru regiune in ansamblu”, a afirmat Klaus Iohannis.

Presedintele Romaniei a mentionat citeva din avantajele tarii noastre din punct de vedere investitional: pozitionarea strategica la rascrucea rutelor comerciale si energetice din regiune, cresterea economica constanta din ultimii 7 ani, existenta unor sectoare economice competitive, printre care industria auto, inclusiv prin fabrica Ford de la Craiova, un sector IT dinamic si dependenta redusa de importul de gaze naturale.

Un alt liant al relatiei Romaniei cu Statele Unite este comunitatea romanilor din America, estimata la 1.000.000 de persoane. ”Pe latura guvernamentala, colaborarea pentru includerea Romaniei in programul Visa Waiver va intari si mai mult aceasta legatura si ne va ajuta sa avansam pe calea prosperitatii comune”, a spus seful statului.

”in acelasi timp, regiunea conteaza pe continuarea angajamentului SUA pentru securitatea ei. Pentru noi, sprijinul SUA inseamna securitate, prosperitate, libertate, democratie si, nu in ultimul rand, garantia ca Romania nu se va intoarce intr-o sfera de influenta estica”, a incheiat Iohannis alocutiunea sa sustinuta in cadrul dezbaterii „20 Years After – The Relevance of the Romanian – U.S. Strategic Partnership in the Current International and Security Context”, organizate de Heritage Foundation, la Washington.

Iohannis: Nu exista alternativa la NATO, cea mai puternica si de succes alianta militara din istorie

Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, in cadrul alocutiunii sustinute la dezbaterea ”Relevanta Parteneriatului Strategic Romania-SUA in actualul context international si de securitate”, organizata de Heritage Foundation la Washington, ca nu exista pentru tarile europene alternativa la NATO, aceasta fiind cea mai de succes alianta militara din istorie. Referindu-se la Rusia, care „incearca sa isi creeze propria sfera de influenta prin forta”, Iohannis a spus ca este nevoie de dialog, dar „bazat pe o puternica descurajare”.

”Romania a sustinut o cooperare stransa NATO-UE, pe baza complementaritatii. Nu exista alternativa la cea mai puternica si de succes alianta din istorie. UE poate contribui semnificativ construirea de capabilitati sprijinind cercetarea si dezvoltarea in zone precum securitatea cibernetica si energetica. O angajare mai substantiala a aliatilor europeni in apararea comuna nu trebuie sa duca la slabirea legaturii transatlantice”, a declarat Klaus Iohannis.

El a dat asigurari ca Romania va contribui la dezvoltarea relatiei transatlantice pe care o considera ”pilonul central pentru stabilitatea intregului sistem international”.

Presedintele a subliniat ca NATO are de infruntat provocari in sudul si estul Aliantei care trebuie rezolvate intr-o maniera coordonata si coerenta.

”in est, Rusia incearca sa isi creeze propria sfera de influenta prin forta, prin invadarea Georgiei, anexarea ilegala a Crimeii si militarizarea sa puternica, agresiunea in Ucraina de est, manevre militare la granitele NATO si influenta maligna din Balcani pana in Europa de Vest. in acest context, avem nevoie de dialog cu Rusia, dar bazat pe o puternica descurajare”, a spus seful statului, adaugand ca acest lucru necesita nu doar unitate in interiorul Uniunii Europene, cat si in relatia dintre SUA si UE.

Klaus Iohannis a amintit ca Marea Neagra are un rol de pivot pentru securitatea transatlantica, iar flancul estic al NATO trebuie intarit intr-o maniera unitara, de la nord la sud, pe toate cele trei componente – terestra, aeriana si maritima.

”NATO trebuie sa continue sa-si sprijine partenerii, precum Ucraina, Georgia si Moldova. Acest lucru este esential pentru asigurarea securitatii si stabilitatii in Vecinatatea Estica”, a mai spus Iohannis.

Presedintele Klaus Iohannis si-a inceput vizita in SUA luni, cand a primit, la Washington, distinctia „Light Unto the Nations”, premiu acordat de catre Comitetul Evreiesc American (American Jewish Committee – AJC) sefilor de stat care s-au remarcat, de-a lungul timpului, prin promovarea valorilor democratice.

Marti, Klaus Iohannis a avut o intrevedere cu directorul CIA, Mike Pompeo, si a depus o coroana de flori la Monumentul Soldatului Necunoscut de la Cimitirul National Arlington.

Pe 9 iunie, Klaus Iohannis va avea o intrevedere si cu presedintele SUA, Donald Trump.