Klaus Iohannis s-a intalnit cu Emmanuel Macron la Bruxelles! Presedintele Frantei a acceptat invitatia de a veni in Romania!

657

Presedintele Iohannis participa la sedinta de la Bruxelles a Consiliului European. Seful statului s-a intalnit, vineri dimineata, cu presedintele Frantei, Emmanuel Macron.

Presedintele Iohannis l-a invitat la sfarsitul convorbirii pe Emmanuel Macron sa faca o vizita oficiala in tara noastra iar presedintele francez a acceptat sa vina in Romania in perioada urmatoare, urmand ca Administratia Prezidentiala si Palatul Elysee sa stabileasca detaliile vizitei la Bucuresti.

Presedintele Klaus Iohannis a afirmat, vineri, la Bruxelles, dupa intalnirea bilaterala cu omologul sau francez, Emmanuel Macron, ca a discutat „foarte pe scurt” si despre situatia din Romania, dand asigurari ca tara este stabila si ca nu este „o problema” faptul ca se schimba Guvernul.

„Eu ii asigur pe toti cu care ma intalnesc ca Romania este stabila si chiar daca in momentul de fata se lucreaza la formarea unui nou Guvern nu afecteaza procesele in care este implicata Romania”, a spus presedintele. El a precizat ca acest subiect a fost discutat „foarte pe scurt”. Seful statului a adaugat ca astfel de teme le abordeaza din proprie initiativa. „E important sa spun partenerilor de discutii ca suntem o tara stabila. Nu e o problema daca se schimba Guvernul”, a mai spus Iohannis.

„Am avut o prima intalnire asezata bilaterala cu presedintele Macron. Am abordat intr-un timp foarte scurt multe teme foarte importante pentru noi, pe colaborare si bilaterala si formate europene. Am discutat despre colabrari de exemplu pe Schengen, despre colaborarea pe care o pregatim pentru sezonul cultural”, a spus Iohannis, afirmand ca intalnirea a fost „foarte, foarte buna”, transmite stirileprotv.

O tema importanta de discutie a fost directiva europeana privind detasarea muncitorilor, ridicata in cadrul intalnirii de Emmanuel Macron.

„Doreste sa colaboreze cu noi, am aratat toata deschiderea pe acest dosar. (…) Trebuie sa gasim solutii care satisfac si o parte si cealalta. Nu are rost sa ne ascundem dupa deget si sa ramana fiecare pe pozitia lui. Trebuie discutat, trebuie negociat, trebuie solutionata chestiunea”, a spus Iohannis.
El a precizat ca s-a discutat si despre intarirea colaborarii cu Franta in alte formate europene, Romania dorind sa participe la discutia privind bugetul zonei euro.

„Am convenit sa lucram impreuna pentru a intari formate europene. Am propus printre altele ca proiectul bugetului zonei euro, propus de presedintele Macron, sa fie deschis si pentru altii, pentru noi, care acum nu suntem in zona euro, dar avem acest obiectiv si suntem interesati sa colaboram”, a explicat Iohannis.

Intalnirea cu Emmanuel Macron a durat aproximativ 30 de minute, avand loc inainte de sesiune de lucru a Consiliului European.

Ziua de vineri a debutat, la 10.30, cu intrevederea separata a presedintelui Klaus Iohannis cu omologul sau francez, Emmanuel Macron, iar la 11 cei doi sefi de stat vor participa la ultima sesiune de lucru a Consiliului European.

Brexitul nu este singura chestiune de pe agenda Consiliului European. ”Principalele subiecte de pe agenda reuniunii se refera la securitate si aparare, ocupare, crestere economica si competitivitate, migratie, schimbari climatice. Vor fi discutate, de asemenea, initiativele lansate de Comisia Europeana in contextul Strategiei privind Piata Unica Digitala, precum si relatiile externe ale Uniunii Europene. Totodata, vor fi trecute in revista si cele mai recente evolutii legate de negocierile privind retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeana”, informeaza Adminstratia Prezidentiala.

In domeniul securitatii, discutiile vor viza consolidarea frontierelor externe ale Uniunii Europene si cresterea nivelului de securitate interna.
”In cadrul discutiilor legate de politica comerciala a Uniunii Europene, presedintele Romaniei va sublinia ca UE trebuie sa-si consolideze rolul de lider in promovarea comertului liber si echitabil la nivel global, in vederea asigurarii unei cresteri economice durabile, a locurilor de munca si a inovarii. De asemenea, presedintele Klaus Iohannis va reitera ideea modernizarii instrumentelor de aparare comerciala, pentru mentinerea unui sistem eficient si modern impotriva practicilor concurentiale neloiale care ameninta industria europeana.
In contextul discutiilor legate de Strategia europeana privind Piata Unica Digitala, Presedintele Romaniei va sustine atingerea deplina a obiectivelor acesteia, in vederea asigurarii inovarii, competitivitatii si cresterii durabile a UE, precum si a facilitarii accesului cetatenilor si mediului de afaceri la noile oportunitati digitale”, precizeaza sursa citata.
Liderii UE vor lua in discutie si subiectul imigratiei urmand sa se faca o evaluare a implementarii Cadrului de Parteneriat privind colaborarea cu statele terte , la un an de la lansarea acestuia.