Klaus Iohannis: Romania va sprijini o eventuala majorare modica a contributiei nationale la bugetul UE!

445

Romania va sprijini o eventuala majorare modica a contributiei nationale la bugetul UE, astfel incat sa fie mentinute alocari adecvate pentru politicile Uniunii, in special pentru politica de coeziune si cea agricola comuna, a declarat presedintele Klaus Iohannis, care a participat, vineri, la reuniunea informala a Consiliului European de la Bruxelles.

Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, pentru Romania, viitorul cadru bugetar al UE post 2020, care a fost discutat la reuniunea informala a Consiliului European, prezinta o importanta aparte, fiind unul dintre principalele dosare pe care tara noastra le va gestiona pe durata mandatului presedintiei Consiliului UE.

„Presedintele Klaus Iohannis a evidentiat importanta mentinerii unitatii statelor membre spre obtinerea unui consens, subliniind faptul ca Romania va actiona, in calitate de presedintie a Consiliului UE, pentru facilitarea unui acord politic privind bugetul Uniunii Europene dupa 2020”, se precizeaza in comunicat.

seful statului a sustinut ca procesul de negociere trebuie sa conduca la un buget al Uniunii „ambitios, modern si care sa permita avansarea proiectului european si sa raspunda asteptarilor tuturor cetatenilor UE”.

De asemenea, el a evidentiat necesitatea unui buget suficient, care sa sustina in continuare finantarea adecvata a politicilor care au condus la crestere si dezvoltare.

„Presedintele Klaus Iohannis a subliniat necesitatea cresterii convergentei ca principala prioritate, cu mentinerea alocarilor substantiale pentru politicile traditionale ale UE, care si-au demonstrat valoarea adaugata si beneficiile pentru statele membre. in acest sens, presedintele Romaniei s-a pronuntat pentru finantarea adecvata a Politicii de Coeziune in vederea reducerii decalajelor dintre statele membre si regiuni, dar si pentru reformarea acesteia pentru a raspunde cat mai bine nevoilor actuale ale statelor membre UE”, arata Administratia Prezidentiala.

in ceea ce priveste finantarea noilor prioritati se arata ca Uniunea Europeana trebuie echipata mai bine cu mijloace financiare care sa permita un raspuns adecvat la noile provocari (securitate si aparare, migratie, cercetare), respectiv adaptarea la noile realitati la nivel global, insa acest lucru nu trebuie sa se faca in detrimentul politicilor si fondurilor care au sustinut substantial procesul de crestere si de recuperare a decalajelor de dezvoltare in interiorul Uniunii.

Pe de alta parte, presedintele Iohannis a subliniat ca tara noastra sustine propunerea Parlamentului European privind noua distributie a mandatelor in legislatura 2019 – 2024, prin care Romania recupereaza mandatul pierdut in legislatura actuala, urmand ca delegatia de europarlamentari romani sa fie compusa din 33 de membri.

„Distributia propusa de Parlamentul European este obiectiva, echitabila si respecta principiul conform caruia niciun stat nu pierde locuri”, se precizeaza in comunicat.

Potrivit sursei citate, sefii de stat si de guvern au agreat propunerea Parlamentului European privind noua distribuire a locurilor in perspectiva parasirii Uniunii de catre Marea Britanie.

In privinta candidatilor „cap de lista” ai partidelor politice europene (Spitzenkandidaten), presedintele Klaus Iohannis a aratat ca experienta din 2014 a fost una pozitiva si ar trebui dezvoltata in continuare, subliniind ca practica trebuie sa respecte echilibrul inter-institutional si sa stimuleze buna cooperare intre institutiile Uniunii Europene, pentru promovarea unei agende comune pro-europene, adaptata intereselor cetatenilor.

Totodata, presedintele Iohannis a exprimat sprijinul pentru desfasurarea consultarilor cetatenesti, pentru cresterea gradului de constientizare la nivelul cetatenilor europeni asupra subiectelor de actualitate de pe agenda europeana.

„Presedintele Klaus Iohannis a subliniat ca pentru tara noastra, in calitate de viitoare detinatoare a presedintiei Consiliului UE, este importanta cresterea gradului de constientizare la nivelul cetatenilor europeni asupra subiectelor de actualitate de pe agenda europeana”, se arata in comunicat.

in marja Consiliului European, presedintele Klaus Iohannis a avut, conform Administratiei Prezidentiale, o intalnire bilaterala cu prim-ministrul Republicii Polone, Mateusz Morawiecki, in care au fost abordate chestiuni legate de agenda europeana, cooperarea in domeniul securitatii si Initiativa celor Trei Mari.