Klaus Iohannis: Premierul Dancila a ignorat invitatia la dialog. S-a creat un precedent periculos!

356

Presedintele Klaus Iohannis a reactionat dur dupa ce premierul Viorica Dancila a refuzat sa vina joi la Palatul Cotroceni pentru a discuta pe tema rectificarii bugetare, proiect aprobat miercuri in sedinta de Guvern, prin ordonanta de urgenta, in ciuda faptului ca nu avea avizul CSAT.

Seful statului o critica pe Viorica Dancila pentru ca „a ignorat invitatia la dialog” si a aprobat rectificarea fara sa astepte consultarile de la Cotroceni.

Totodata, Iohannis transmite ca este ingrijorat de situatia creata, care „evidentiaza un precedent periculos, prin depasirea unor linii de predictibilitate in raporturile institutionale”.

Comunicatul integral transmis de Administratia Prezidentiala:

„Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a transmis miercuri, 5 septembrie a.c., o invitatie la consultari Prim-ministrului Viorica Dancila in vederea clarificarii unor aspecte ce tin de rectificarea bugetului de stat al institutiilor cu atributii in domeniul securitatii nationale pentru anul 2018.

Presedintele Klaus Iohannis si-a manifestat, astfel, intreaga disponibilitate la dialog cu Prim-ministrul Viorica Dancila, in vederea identificarii unei solutii care sa permita Guvernului sa adopte proiectul rectificarii bugetare respectand exigentele constitutionale.

Cu toate acestea, premierul a ignorat invitatia la dialog a Presedintelui Romaniei si a supus spre aprobare in sedinta de guvern proiectul rectificarii bugetare fara avizul CSAT.

Presedintele Romaniei isi exprima ingrijorarea in legatura cu situatia creata, care evidentiaza un precedent periculos, prin depasirea unor linii de predictibilitate in raporturile institutionale, asa cum sunt ele stabilite in arhitectura statului.

Un dialog care sa conduca la o solutie reala ar fi putut avea loc in conditiile in care Guvernul ar fi asteptat sa aiba loc consultarile de la Palatul Cotroceni, inainte sa adopte rectificarea bugetara.

In acest context, in cadrul unei discutii institutionale, si nu a unei consultari, ale carei premise au devenit caduce, joi, 6 septembrie a.c., la Palatul Cotroceni a avut loc o intalnire intre consilierii prezidentiali Cosmin Marinescu, Departamentul Politici Economice si Sociale, Mihaela Ciochina, Departamentul Legislativ, si Eugen Teodorovici, Ministrul finantelor publice, respectiv Tudorel Toader, Ministrul justitiei”.