Klaus Iohannis, masura surprinzatoare: Am luat decizia sa suspend sedinta CSAT!

448

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, marti, ca nu s-a putut obtine consens in CSAT pentru emiterea avizului necesar rectificarii bugetare. Prin urmare, seful statului a suspendat sedinta.

Presedintele Romaniei a criticat faptul ca rectificarea bugetara prevede taieri de bani in domeniul securitatii Romaniei. Declaratia completa a presedintelui Klaus Iohannis, transcrisa de Administratia Prezidentiala:

Buna ziua!

Deocamdata, s-a terminat sedinta CSAT si o sa revin imediat la acest „deocamdata”.

Tema pe care am discutat-o astazi, singura tema de pe ordinea de zi a fost rectificarea bugetara propusa de Guvern – rectificarea bugetara propusa de Guvern pentru institutiile din domeniul securitatii nationale.

Este obligatie acest aviz al Consiliului Suprem de Aparare a tarii atunci cand se discuta bugetele institutiilor din domeniul securitatii nationale. Asta ca sa inteleaga toata lumea ca nu este in niciun caz o chestiune facultativa sau optionala, sau cum doriti.

Avem aici cateva date, pe care le-as comenta pe scurt. Guvernul a publicat in august un proiect de rectificare bugetara, un proiect care reprezenta o rectificare bugetara puternic pozitiva. Adica s-au alocat mult mai multi bani in plus decat in bugetul initial. Asa a fost si prezentata rectificarea, asa s-a si dorit.

Totusi, spre surprinderea multora, nu doar a celor din domeniul securitatii nationale, pe o rectificare puternic pozitiva, Guvernul a propus taieri semnificative la foarte multe institutii importante din zona securitatii nationale. Acest lucru nu a fost la niciun moment explicat.

Cu toate ca legea prevede un termen de 30 de zile pentru discutarea acestor acte normative in CSAT, intelegand urgenta si avand in vedere solicitarile din partea unor ministri, am stabilit sedinta CSAT mult mai repede, adica pentru astazi.

Intre timp, Guvernul a publicat un nou proiect de rectificare bugetara, si mai optimista rectificarea, deci se aloca aproximativ 3,5 miliarde de lei in plus fata de prima varianta.

In aceste conditii, este inexplicabil – si nici nu a fost explicat – de ce s-a insistat in continuare pe diminuarea fondurilor institutiilor din domeniul securitatii nationale.

Aceste chestiuni au fost prezentate si astazi in CSAT. Guvernul nu a venit cu niciun fel de explicatii pentru aceste taieri. Pe de alta parte, directorii serviciilor si institutiilor ne-au prezentat situatia din punctul lor de vedere, aratand foarte clar ca, in aceste conditii de taiere, nu se pot atinge obiectivele stabilite tot in CSAT, tot cu acest Guvern, in prima parte a anului 2018.

Avand in vedere toate acestea, nu s-a putut obtine consens, adica unanimitate in CSAT, si nu s-a putut emite avizul necesar pentru rectificarea bugetara.

Avand in vedere aceasta situatie, am luat decizia sa suspend sedinta CSAT deoarece, dupa parerea mea, rectificarea bugetara este necesara, ea trebuie facuta.

Pe de alta parte, nu putem sa facem abstractie si nu dorim sa facem abstractie de la principiul colaborarii loiale intre institutiile statului.

si atunci, prin suspendarea sedintei CSAT, am creat posibilitatea Guvernului sa revina cu un nou proiect de rectificare, sa renunte la aceste taieri bugetare in zona securitatii nationale, care in niciun caz nu pot fi explicate decat eventual printr-o sintagma de tip „sicana politica”.

Sa se revina la discutii, la colaborari si, imediat ce situatia va fi remediata, se va putea obtine avizul CSAT.

Vreau sa subliniez in aceasta conjunctura ca este numai raspunderea Guvernului ce se intampla in continuare. Este nevoie de bani in foarte multe sectoare.

Am spus din capul locului ca asa este, am spus din capul locului ca este necesara o rectificare bugetara, dar nu este admisibil sa punem in dificultate securitatea Romaniei, in conditiile in care rectificarea, repet, este una puternic pozitiva si nu exista niciun fel de motivatie pentru taieri bugetare intr-o zona atat de sensibila cum este cea a securitatii nationale.

Romania este o tara sigura, romanii sunt bine aparati, dar aceste lucruri nu vin de la sine. Aceste lucruri le avem fiindca avem institutii, avem servicii performante, care garanteaza romanilor aceasta securitate. Ea nu trebuie si nu poate sa fie diminuata pentru niste considerente de politica marunta.

in consecinta, astept, si asta le-am spus sigur membrilor Guvernului, sa revina cu un nou proiect de rectificare bugetara, care elimina aceste taieri inexplicabile, daca vrem sa fim oameni seriosi.

Daca dorim sa insistam pe niste sicane politice, atunci, sigur, lucrurile s-ar putea sa se corecteze un pic mai greu.

Va multumesc!”