Klaus Iohannis la ONU: „Exista conflicte nerezolvate in zona extinsa a Marii Negre”

369

Presedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, la Adunarea Generala a ONU, ca Romania este determinata sa consolideze parteneriatul UE-ONU in timpul Presedintiei la Consiliul Uniunii Europene.

Discursul integral al presedintelui

Doamnelor si domnilor,

Sunt deosebit de onorat sa sustin aceasta interventie in cadrul sesiunii din acest an, 2018 fiind un an simbolic pentru Romania. Acum o suta de ani, romanii si-au indeplinit marele vis, acela de a trai impreuna intr-o singura tara unita.

Centenarul Romaniei Moderne Unite nu se refera doar la trecutul tarii mele, cat mai ales la viitorul ei. Este convingerea mea ferma ca un viitor mai sigur si mai prosper pentru poporul roman nu poate exista decat alaturi de societati pasnice si durabile din intreaga lume.

La randul sau, Organizatia Natiunilor Unite are motive sa sarbatoreasca in acest an. Declaratia Universala a Drepturilor Omului implineste 70 de ani, la fel si Comisia de Drept International, principalul organism al Natiunilor Unite al carui rol este sa contureze dreptul international, astfel incat comunitatea internationala sa devina un loc mai bun, in care Statul de Drept International guverneaza pretutindeni.

Aceste aniversari ne reamintesc de hotararea noastra politica de a lupta pentru drepturile si legile noastre fundamentale, desi drumul nu a fost nici scurt, nici usor.

Actiunile noastre ca lideri politici sunt determinate de responsabilitatea pe care o avem fata de cetatenii nostri.

Suntem in slujba popoarelor noastre atunci cand lucram alaturi de Natiunile Unite si fiecare cetatean ar trebui sa vada rezultate concrete in viata sa de zi cu zi si o schimbare in bine.

Salut, asadar, invitatia Presedintelui Adunarii Generale de a discuta cu privire la relevanta pe care Organizatia Natiunilor Unite continua sa o aiba pentru viata si bunastarea tuturor popoarelor.

Avem datoria sa explicam mai bine care sunt provocarile actuale la adresa pacii, echitatii si sustenabilitatii societatilor noastre si sa vorbim mai mult despre rolul jucat de ONU in abordarea acestora.

Este necesar sa explicam ca ne confruntam cu amenintari grave la adresa securitatii, ca terorismul trebuie sa primeasca un raspuns coordonat la nivel global, ca proliferarea armelor de distrugere in masa si mijloacele lor de livrare raman amenintari existentiale pentru securitatea globala.

Evidentierea acestora este necesara, dar nu suficienta. Trebuie sa le abordam propunand solutii clare.

Romania actioneaza in regiunea sa in acest sens. Exista in continuare conflicte nerezolvate in zona extinsa a Marii Negre, care reprezinta amenintari serioase pentru regiune si pentru securitatea internationala.

Doamnelor si domnilor,

In urma cu trei ani am adoptat Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabila – o agenda universala pentru progres unica – si am stabilit 17 obiective ambitioase, cu un impact semnificativ asupra celor mai presante provocari legate de viata de de zi cu zi a cetatenilor nostri.

Romania, asemeni multor alte tari, se afla intr-un proces de invatare, un exercitiu foarte util fiind prezentarea Raportului National Voluntar in cadrul Forumului Politic de Nivel inalt, care a avut loc in luna iulie.

Totodata, avem multe de impartasit din propria noastra experienta. Astfel, in aprilie 2019, Romania va gazdui, in parteneriat cu Comisia Economica a Organizatiei Natiunilor Unite pentru Europa, conferinta regionala cu tema „Agenda 2030: Parteneriate pentru Dezvoltare Durabila” (2030 Agenda: Partnerships for Sustainable Development).

tarile din regiunea noastra vor avea ocazia de a face schimb de bune practici si lectii invatate in cadrul procesului de implementare a Agendei 2030 si in identificarea de oportunitati strategice de abordare a factorilor cheie de dezvoltare sociala din regiunea noastra, precum si a domeniilor de sustenabilitate si de interes comun.

Pe de alta parte, suntem multumiti de efortul comun de pregatire pentru adoptarea, pana la sfarsitul anului 2018, a unor cadre de cooperare internationala foarte importante. Compactul Global privind Refugiatii (The Global Compact on Refugees) si Compactul Global pentru Migratie Reglementata (The Global Compact on Regular Migration) vor genera o abordare comuna referitoare la migratie si la persoanele stramutate, la nivel global. De asemenea, negocierile pentru un Pact Global pentru Mediul inconjurator (Global Pact for Environment) urmeaza sa inceapa in curand. Elaborarea conventiei asupra conservarii si utilizarii durabile a diversitatii biologice marine a zonelor din afara jurisdictiei nationale este in curs de desfasurare.

O noua conferinta dedicata oceanelor va avea loc in curand, cu scopul de a continua promovarea gestionarii oceanelor in mod rational, sigur, curat si durabil la nivel global. De asemenea, Strategia Globala ONU de Combatere a Terorismului (UN Global Counterterrorism Strategy) si Planul de Actiune pentru Prevenirea Extremismului Violent (Plan of Action to Prevent Violent Extremism) raman de o importanta capitala.

Lista de realizari cu impact direct asupra vietilor noastre nu se opreste aici, dupa cum nici noi nu vom inceta sa lucram impreuna in cadrul ONU si este convingerea mea ca putem face mai mult.

Este necesar sa continuam sa lucram pentru ca intregul sistem ONU, inclusiv Consiliul de Securitate, sa fie intr-adevar coordonat, eficient, operativ, transparent, responsabil si adaptat realitatilor comunitatii internationale in secolul 21.

Urmatoarele luni vor fi decisive pentru reforma ONU. Implementarea cadrului instituit ca urmare a muncii neobosite a Secretarului General, cu sprijinul statelor membre, va reflecta nivelul determinarii politice a fiecarei tari in parte. Romania va continua sa sprijine acest efort.

Ca stat detinator a Presedintiei Consiliului Uniunii Europene in prima jumatate a anului 2019, Romania este determinata sa consolideze parteneriatului UE-ONU. Atunci cand vorbesc despre angajament nu ma refer doar la politicieni si diplomati. Trebuie sa implicam si tinerele generatii, reprezentantii societatii civile, jurnalistii, oamenii de afaceri. Avem nevoie de toti acestia pentru a promova cauza multilateralismului si a leadership-ului global.

Dupa cum stiti, Romania candideaza pentru un mandat de membru nepermanent in Consiliul de Securitate pentru perioada 2020-2021. Prin aceasta candidatura, ne asumam partea noastra de responsabilitate in efortul de a spori eficacitatea Consiliului. Speram ca intreaga noastra evolutie de pana acum in cadrul ONU va va convinge inca o data ca Romania este determinata sa sprijine ONU in activitatile sale de promovare a pacii si dezvoltarii pentru toti membrii sai.

Pacea, dezvoltarea si justitia sunt piloni fundamentali ai strategiei noastre multilaterale.

Ne respectam partenerii si ne bazam pe dialog. Contam pe sprijinul dumneavoastra extrem de valoros pentru candidatura noastra. Romania va fi un partener responsabil in promovarea agendei comune a ONU.

Doamnelor si domnilor,

Am recunoscut responsabilitatea principala a Consiliului de Securitate cu privire la mentinerea pacii si securitatii internationale, in conformitate cu Carta ONU. intrucat multe crize curente sunt multidimensionale, Consiliul de Securitate ar putea juca un rol mai proeminent in abordarea mai multor aspecte care afecteaza pacea si securitatea.

De exemplu, schimbarile climatice au devenit una dintre cele mai grave provocari la nivel global. Consecintele – fie ca este vorba de scaderea rezervelor de apa, insecuritatea alimentara, stramutarea oamenilor sau cresterea nivelului marilor – ameninta viata oamenilor din intreaga lume.

Pe langa eforturile depuse de alte platforme ONU pentru combaterea riscurilor legate de schimbarile climatice, Consiliul de Securitate ar putea crea un cadru de abordare a acestora intr-o maniera integrata.

Am salutat organizarea unei dezbateri in Consiliul de Securitate in luna iulie pe aspecte privind pacea si securitatea legate de schimbarile climatice si suntem pregatiti sa lucram in continuare pe aceasta tema in cazul in care vom fi alesi ca membru nepermanent al Consiliului.

In pregatirea Summitului pe problema schimbarilor climatice a Secretarului General de anul viitor, in timpul exercitarii Presedintiei Consiliului Uniunii Europene, Romania va gazdui, in aprilie 2019, o conferinta internationala cu tema „Cresterea rezilientei la dezastre naturale” (Building resilience to natural disasters) – o platforma care sa faciliteze schimbul de opinii privind evaluarea si abordarea riscurilor de securitate cauzate de schimbarile climatice intr-un mod mai eficient si intarirea fundamentelor care sa asigure un viitor durabil.