Klaus Iohannis: Este timpul ca Romania sa devina o tara cu o economie de piata consolidata!

504

Presedintele Klaus Iohannis a spus intr-un discurs ca este timpul ca Romania sa devina o tara cu o economie de piata consolidata, “unde succesul este rezultatul performantelor, nu al favorurilor si al conexiunilor politice”.

Seful statului a facut aceste afirmatii intr-un discurs sustinut la forumul “Trade Winds”.

“Avem forta si a venit timpul ca Romania sa treaca dincolo de standardele minime ale unei economii de piata functionale. Este momentul sa devina o economie de piata consolidata. Romania trebuie sa devina o tara unde succesul este rezultatul corectitudinii si performantelor, nu al favorurilor si al conexiunilor politice”, a transmis seful statului, in mesajul prezentat, la deschiderea forumului, de consilierul prezidential Cosmin Marinescu, potrivit Agerpres.

Pentru a obtine rezultatele vizate, a adaugat Iohannis, Romania trebuie “sa asigure stabilitate si predictibilitate a politicilor economice, sa aiba o administratie publica mai de calitate si mai transparenta si sa investeasca intens in infrastructura transporturilor”.

El a evidentiat ca Romania si SUA impartasesc aceleasi valori: respectul pentru proprietatea privata, libertatea economica si statul de drept. “Prosperitatea este strans legata de aceste valori fundamentale iar libertatea economica este cea mai buna solutie pentru o lume libera”, a punctat presedintele.

Iohannis a amintit ca anul trecut economia Romaniei a avut cea mai mare rata de crestere din Uniunea Europeana iar previziunile “sunt favorabile”.

seful statului a evidentiat cateva sectoare deschise investitorilor. “Sectorul energiei are un potential foarte mare, care deja a atras unele dintre cele mai importante companii americane din domeniu. Trebuie sa exploatam acest potential in cel mai eficient mod, astfel incat sa consolidam contributia Romaniei la securitatea energetica in Europa Centrala si de Sud-Est”, a spus Klaus Iohannis.

El a adaugat ca alte sectoare de interes sunt agricultura si industria alimentara si a mentionat sectorul IT ca exemplu al “capitalului uman” din tara.

“Peste 120.000 de specialisti tineri si creativi ofera solutii la problemele cotidiene — inovatia si securitatea datelor. Exportul acestor solutii IT va duce la cresterea acestui sector care, sunt mandru sa spun, va depasi suma de 4 miliarde de euro in 2017”, a adaugat Iohannis.

seful statului a mentionat si alocarea, de catre Romania, a 2% din PIB pentru Aparare, dar si unul dintre cei mai importanti investitori americani din tara — Ford.

″in ultimii 20 de ani, Parteneriatul nostru strategic cu Statele Unite ale Americii a devenit puternic. Sunt increzator ca, in acest context, SUA vor continua sa fie unul dintre cei mai importanti prieteni ai nostri si in topul investitorilor straini din Romania”, a punctat seful statului, in mesaj.

Trade Winds reprezinta cel mai mare eveniment de promovare comerciala organizat anual de catre Departamentul Comertului al SUA, ajuns la a zecea editie.

Romania este principala destinatie a misiunii economice din perioada 16 — 24 octombrie, care se va deplasa si in Bulgaria, Grecia, Serbia si Croatia. La forumul de afaceri de la Bucuresti sunt invitati sa participe oficiali si oameni de afaceri din intreaga regiune.

Seria de evenimente Trade Winds, lansata in 2008, are loc in diferite tari sau regiuni ale lumii, avand drept scop principal promovarea exporturilor americane pe terte piete si explorarea de noi oportunitati de afaceri pentru companiile americane. Cele mai recente editii s-au desfasurat in Chile (2016, pentru regiunea Americii Latine) si Africa de Sud (2015, pentru regiunea central si sub-sahariana a Africii), fiind foarte apreciate in mediul de afaceri american.