Klaus Iohannis: Dupa intalnirea cu presedintele Trump, relatia dintre Romania si SUA e mai puternica decat oricand!

439

Presedintele Klaus Iohannis si-a aratat convingerea, marti, ca dupa intalnirea cu presedintele american Donald Trump relatia dintre Romania si SUA „este mai puternica decat oricand”.

„Sunt convins ca dupa intalnirea cu presedintele Trump, relatia dintre Romania si Statele Unite este mai puternica decat oricand si are un viitor (…) foarte, foarte luminos”, a afirmat Iohannis, la receptia organizata de Ambasada SUA cu ocazia Zilei Independentei.

Mesajul integral al presedintelui Klaus Iohannis cu ocazia Zilei Americii

„In acest an sarbatorim doua decenii de la lansarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite.

Parteneriatul a influentat decisiv evolutia Romaniei in acesti 20 de ani. in acesti 20 de ani, Romania a invatat, inclusiv cu sprijinul Statelor Unite, ce inseamna forta democratiei si respectul fata de justitie, stat de drept si transparenta.

Cetatenii romani stiu astazi ca valorile democratice nu pot fi negociate. Acestea sunt principii inscrise si in Declaratia de Independenta a Statelor Unite ale Americii si, iata, ele aduc popoarele noastre cu atat mai aproape.

Cetatenii Romaniei de azi si-au demonstrat maturitatea si verticalitatea morala. Acum este timpul ca tara sa fie guvernata responsabil si predictibil, punand interesul cetateanului pe primul loc si dovedind partenerilor nostri straini ca Romania este acelasi partener stabil, care isi respecta angajamentele asumate.

Celebram astazi Ziua Nationala a Statelor Unite la mai putin de o luna de la vizita pe care am efectuat-o la Washington.

Am avut intalniri excelente si deosebit de fructuoase la nivelul Congresului si al Administratiei americane, culminand, desigur, cu intalnirea din 9 iunie cu Presedintele Donald Trump.

Aceasta intalnire, ca de altfel intreaga vizita la Washington, a reprezentat o reconfirmare a angajamentului Statelor Unite pentru dezvoltarea si extinderea Parteneriatului nostru Strategic si pentru securitatea regiunii noastre, inclusiv a Romaniei.

De asemenea, a fost o recunoastere a capacitatii Romaniei de a fi furnizor de securitate si de a actiona ca stat-pilon in regiune, pentru proiectarea valorilor noastre comune.

Am stabilit, asadar, impreuna cu Presedintele Trump, sa ne amplificam eforturile pentru aprofundarea Parteneriatului Strategic, in toate domeniile sale.

Trebuie sa aducem la nivelul de excelenta al cooperarii politico-militare si de securitate si cooperarea economica, respectiv cea culturala, inclusiv pe palierul cercetarii si inovarii.

Pentru ca am amintit cooperarea economica, este important sa intensificam schimburile comerciale si investitiile capitalului american in Romania, dar si sustinerea interesului oamenilor de afaceri romani pentru piata americana, recent dovedit de participarea – tot mai numeroasa de la an la an – a companiilor romanesti la evenimentul «Select USA».

in acelasi timp, folosesc acest prilej pentru a reitera faptul ca pentru investitorii straini – pentru ca Romania sa atraga companii americane, de exemplu – este foarte importanta asigurarea unui climat general atractiv si stabil, cu un cadru legislativ predictibil si transparent, cu o birocratie redusa si respect fata de statul de drept.

Sper ca noul Guvern instalat sa ia aminte la aceste principii fundamentale.

Doamnelor si domnilor,

Pentru Romania, asa cum spuneam si la Washington, dar si la Berlin, si la Bruxelles, intarirea constanta a relatiei transatlantice este vitala.

Ea este esentiala pentru civilizatia democratica occidentala. Statele Unite sunt foarte importante pentru Uniunea Europeana, dar, in acelasi timp si in egala masura, o Uniune unita si puternica este importanta pentru Statele Unite ale Americii. Sunt convins ca acest adevar este, tot mai mult, din ce in ce mai mult, constientizat pe ambele maluri ale Atlanticului, iar Romania va continua sa sustina activ acest obiectiv.

in ceea ce priveste dimensiunea militara a relatiei noastre, care este excelenta atat la nivel bilateral, cat si in cadrul NATO, Statele Unite raman principalul garant al securitatii Romaniei, care, la randul sau, isi aduce o contributie consistenta si apreciata, inclusiv pentru securitatea SUA.

Salut inca o data cresterea consistenta propusa de Presedintele Trump pentru finantarea activitatilor militarilor americani, prin Initiativa de Reasigurare Europeana, inclusiv pe teritoriul Romaniei.

Amintesc, in acest context, ca in aceasta luna se va desfasura, si in Romania, impresionantul exercitiu Saber Guardian 2017, care reflecta, o data in plus, gradul avansat al cooperarii si interoperabilitatii noastre militare.

Doamnelor si domnilor,

Sunt convins ca, dupa intalnirea cu Presedintele Trump, relatia dintre Romania si Statele Unite este mai puternica decat oricand si are, asa cum a punctat Presedintele Trump, un viitor «foarte, foarte luminos».

inchei prin a ura «La multi ani!» Statelor Unite ale Americii. Veti gasi mereu in Romania un aliat, un partener si un prieten pe care va puteti baza!