Klaus Iohannis, despre referendum: A fost dominat de campanii de dezinformare grave!

465

Presedintele Klaus Iohannis a facut din nou o referire la referendumul pentru redefinirea familiei in Constituiei, care a avut loc in zilele de 6 si 7 octombrie, spunand ca dezbaterea a fost dominata de campanii de dezinformare grave.

Seful statului a facut aceste afirmatii, miercuri, in timpul ceremoniei de decorare a angajatilor Teatrului Evreiesc de Stat, Catalina Buzoianu si Ernst Leonhardt.

De asemenea, Iohannis a atras atentia supra faptului ca discutiile despre referendum au fost marcate de ura ”si chiar accente extremiste”.

”In anul Centenarului, Romania a avut de trecut un test important, iar pacea sociala a fost afectata de o perioada de tensiuni care au precedat referendumul pentru modificarea Constitutiei. Cand pacea sociala este tulburata, intreaga societate are de suferit.

Dezbaterea din jurul acestui referendum a fost dominata de campanii de dezinformare grave, in care au prevalat discursul urii si chiar accentele extremiste, transmite stirileprotv.

Cultura si educatia sunt caile principale prin care ne putem proteja in fata incercarilor virulente de manipulare. Numai prin educatie si apelul la cultura putem deveni mai toleranti pentru a depasi, cu intelepciune si maturitate, incercarile de dezbinare a societatii.” – a spus seful statului.

La referendumul pentru redefinirea familiei s-au prezentat la urne 3.857.308 de alegatori, reprezentand 21,10% din numarul persoanelor inscrise pe liste.

Voturi valabil exprimate la raspunsul ‘DA’ au fost 3.531.732, reprezentand 91,56% din numarul participanţilor, voturi valabil exprimate la raspunsul ‘NU’ – 249.412, adica 6,47%, iar voturi nule – 76.111, respectiv 1,97%.

Potrivit Legii 3/2000, pentru ca referendumul naţional sa fie valabil, este necesara o prezenţa la urne a cel puţin 30% dintre persoanele inscrise pe listele electorale permanente.