Klaus Iohannis, despre Brexit: Negocierile au dus la un document care satisface 100% partea de cetateni!

537

Negocierile la nivel european referitoare la iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana merg intr-o directie foarte buna pentru Romania, a afirmat presedintele Klaus Iohannis, care joi si vineri a participat la reuniunea Consiliului European.

„Negocierile (privind Brexit – n.r.) merg intr-o directie care este foarte favorabila Romaniei si acest lucru nu este intamplator, noi ne-am implicat in discutiile cu echipa de negociere, cu celelalte echipe din tarile UE si am obtinut pana aici – repet, este o faza intermediara de negociere – rezultate bune. Ne amintim, poate, ca la inceput am enuntat trei obiective sau trei teme importante pentru noi: drepturile cetatenilor, acordul financiar si acordul ulterior pe securitate si aparare. Pot sa spun ca acum, la momentul la care vorbim, negocierile au dus la un document care satisface 100% partea de cetateni, deci nu numai ca s-a acceptat acordarea drepturilor cetatenilor europeni care sunt acum in Marea Britanie, ci si a cetatenilor care vor intra in Marea Britanie pana la terminarea perioadei de tranzitie, lucru foarte important. Acordul financiar asa cum s-a negociat pana in momentul acesta este 100% satisfacator din punctul de vedere al nostru, iar aparare si securitate este o chestiune care nu tine neaparat de negocierea de Brexit, ci tine de o intelegere ulterioara, dar am putut sa vedem deja aseara, cand s-a discutat, solidaritatea cu Marea Britanie in chestiunea UK-Rusia. Toata lumea a fost de acord ca aici avem nevoie si vom avea o intelegere foarte buna”, a explicat Iohannis.

El a precizat ca la Consiliul European s-a discutat si despre relatiile comerciale intre Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii, aratand ca evolutia nu este „senzational de pozitiva, dar nici foarte negativa”.

„Concluzia este ca se vor face demersurile necesare pentru o negociere serioasa, in termene rezonabile. Perioada pana la 1 mai nu este un termen rezonabil pentru o negociere de acest tip, dar suntem, ca sa ma exprim asa, patrunsi de un optimism precaut”, a spus Iohannis.

In privinta pozitiei adoptate fata de Rusia, seful statului a aratat ca decizia a fost luata prin consens.

„stiti de ce dureaza atat aceste discutii? Pentru ca problema este complexa si dorim sa avem toate fatetele luate in considerare. Noi luam decizii in consens, nu se voteaza decat atunci cand exista chestiuni care, evident, se rezolva numai prin vot. Deci, pot sa va spun ca toata lumea a fost de acord cu masura rechemarii ambasadorului european, adica al nostru, al tuturor, pentru consultari. si celelalte masuri, inclusiv textul concluziilor, a intrunit consens. Deci, nu majoritate, consens. Ca nu ajungem intr-o jumatate de ora la consens in teme complicate este, dupa parerea mea, mai degraba un semnal bun decat un semnal negativ”, a precizat Iohannis.

Referitor la preluarea de catre Romania a Presedintiei Consiliului Uniunii Europene, el a aratat ca „ne pregatim” si ca o sa „facem fata onorabil”, arata Agerpres.