KLaus Iohannis: De la 1 iunie se redeschid terasele si plajele. Nu va mai fi nevoie de declaratie pentru iesirea din localitate

8

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca de la 1 iunie se vor redeschide terasele si plajele. Tot de la 1 iunie, cine vrea sa iasa din localitate nu mai are nevoie de declaratie pe propria raspundere. Presedintele a precizat ca va avea loc o a doua sesiune a Evaluarii Nationale, in 29 iunie, la care vor participa elevii bolnavi sau cei aflati in izolare, care nu se vor putea prezenta la prima sesiune a acestui examen.

Declaratia integrala a presedintelui

Am avut o sedinta destul de lunga, impreuna cu Premierul Orban, cu mai multi ministri si consilieri prezidentiali. Am analizat situatia in care ne aflam, stadiul epidemiei si ce masuri se impun in perioada imediat urmatoare.

Dati-mi voie sa va spun prima data: avem si astazi aproape 200 de cazuri noi, avem aproape 200 de persoane la terapie intensiva. Deci, nu putem sa vorbim de o reducere semnificativa a epidemiei.

In consecinta, in continuare atentie, atentie, atentie!

in ce priveste, totusi, masurile de relaxare, avem si cateva vesti pozitive. incepand din 1 iunie, cateva activitati care pana acum au fost interzise vor redeveni posibile.

Astfel, de la 1 iunie se redeschid terasele. Este insa clar ca aici e nevoie de unele masuri foarte speciale si acestea vor fi comunicate. Mesele vor trebui sa fie la cel putin doi metri, vor putea sa stea maximum patru persoane la o masa si, in acest fel, lucrurile vor fi, zicem noi, sub control.

De la 1 iunie se va putea merge la plaja, dar si aici e nevoie de pastrarea distantei de cel putin doi metri intre scaunele de plaja.

Tot de la 1 iunie va fi reluat transportul international, rutier si feroviar, in conditii, sigur, de siguranta, de distantare si de igiena.

Tot de la 1 iunie, vor deveni posibile spectacolele in aer liber, cu un numar de pana la maximum 500 de spectatori, insa acestia vor trebui sa fie asezati pe scaune, la distantele care sunt impuse de regulile de distantare, cu un control foarte strict la intrare si, evident, cu respectarea tuturor normelor de igiena.

in ce priveste deplasarile in afara localitatii, acestea de la 1 iunie vor fi libere. Deci nu va mai fi nevoie de declaratie cand iesim cu masina, sau cu piciorul, sau cu bicicleta din localitate.

in ce priveste competitiile sportive, avem si aici o veste buna. Se vor putea relua competitiile sportive incepand din 1 iunie, dar – atentie! – pentru sporturile care se practica afara, in aer liber, si mai putin sporturi de contact. Deci sporturile vor fi, competitiile vor fi posibile in aer liber, mai putin sporturile de contact, si competitiile se vor desfasura in aceasta etapa fara spectatori.

Acum, o tema extrem de importanta pentru foarte multi parinti si elevi sunt examenele nationale si le-am discutat pe acestea, fiindca au aparut tot felul de intrebari. Parerea mea a fost ca trebuie sa-i lamurim pe oameni foarte bine, ca sa stie ce se intampla.

Prima concluzie: examenele nationale vor avea loc fizic asa cum au fost planificate si anuntate deja de cateva saptamani. Deci Evaluarea Nationala se va face incepand din 15 iunie, asa cum a fost planificata, dupa care vor avea loc examenele de Bacalaureat.

insa a aparut o problema pe care am dorit sa o rezolvam. Este posibil sa fie copii care sunt bolnavi atunci cand se tine examenul. Este posibil sa vina copii la scoala pentru examen si la termometru sa se constate ca au febra si nu pot sa intre la examen. Pentru acesti copii am considerat ca trebuie sa gasim o solutie sa primeasca totusi aceeasi sansa ca si copiii care pot intra la examen si atunci se va organiza – atentie!, vorbesc de Evaluare Nationala, deci Evaluarea Nationala se tine, incepand din 15 iunie, asa cum a fost planificata – pentru copiii insa care sunt bolnavi, care sunt gasiti cu febra la intrarea in scoala, care sunt izolati impreuna cu familia la domiciliu, care sunt intr-o localitate sau intr-un cartier care este in carantina, pentru acestia, deci pentru motive medicale si de carantina, si numai pentru acestia, se organizeaza o a doua sesiune de Evaluare Nationala, incepand din 29 iunie.

Deci, repet, Evaluarea Nationala se tine cum este planificata. Pentru cei care sunt insa bolnavi, gasiti cu temperatura, cu febra la intrarea in scoala, sau izolati cu familia, sau carantinati, se organizeaza a doua sesiune.

In privinta Bacalaureatului, cu siguranta ca si aici este posibil sa fie copii care au diferite probleme si, pentru a putea rezolva pausal chestiunea celor care din varii motive nu pot veni la prima sesiune, se va organiza, ca si in alti ani, o a doua sesiune de Bacalaureat, in august, si acesti copii vor putea atunci sa participe la a doua sesiune de Bacalaureat in august.

Deci, si Evaluarea va avea o doua sesiune, dar numai pentru copiii care au fost bolnavi, sau izolati sau carantinati, iar pentru Bacalaureat prima sesiune absolut normal, a doua sesiune in august, ca si in alti ani.

In final, dati-mi voie sa va repet, dragi romani, dragi tineri, dragi elevi, dragi copii: cu totii vom reusi sa trecem cu bine peste aceasta perioada de epidemie daca respectam distantarea, purtam masca in spatiile inchise si avem grija sa ne spalam pe maini cat mai des.