Stiri Romania

Klaus Iohannis da cartile pe fata! „Masurile Guvernului se transforma in bulversare fiscala! Promisiunea PSD-ALDE de crestere a salariilor, falsa!

 

Presedintele Klaus a sustinut o declaratie de presa in care a criticat masurile fiscal-bugetare anuntate de coalitia PSD-ALDE si a avertizat ca aplicarea lor va avea efecte negative asupra economiei pe termen lung.

„Acum cateva luni, cand am investit acest guvern, am avut o solicitare simpla: i-am rugat sa termine cu aceasta topaiala fiscal-bugetara. Dar nu s-a intamplat chiar asa. Romania traverseaza o perioada de crestere economica. In sine, e o veste foarte buna. Cresterea economica record in UE, dar aceasta crestere are, din pacate, vulnerabilitati care trebuie cunoscute.

Prima este ca se bazeaza pe consum, preponderent pe consum, si astfel de crestere in general nu e vazuta ca una sustenabila, de durata. Lipseste o parte esentiala pentru o crestere sanatoasa: lipsesc investitiile. Lipsa investitiilor e un semnal foarte ingrijorator. Si nu vorbesc doar de cele in privat, unde au scazut semnificativ fata de anul trecut.

Investitiile straine au scazut cu 20% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Si mai ingrijorator – au scazut nepermis de mult investitiile publice. Ele au scazut cu peste 20% fata de aceeasi perioada a anului trecut si nici anul trecut nu au fost chiar grozave.

Loading...

A doua chestiune: veniturile fiscale. Suntem intr-o situatie foarte ciudata. Economia creste si veniturile fiscale scad. in loc sa avem mai multi bani la buget, culmea, avem mai putini bani la buget.

In acest an, colectarea a ajuns la un minim istoric, de 25% din PIB, fata de cat ne-am propus acum cativa ani, 35%. 25% va spun ca e extrem de putin si acest lucru trebuie sa ne ingrijoreze pe toti.

Avem un adevarat paradox: cresterea record a PIB-ului si tot crestere record a datoriei. Guvernul se comporta aidoma unui om care castiga in fiecare luna mai mult, dar imprumuta mai mult de la banci. Si lasa datoria in plata copiilor si nepotilor. E un comportament contrapoductiv.

Am pierdut ceea ce se numeste predictibilitate. Aceasta predictibilitate e vitala intr-o economie sanatoasa, la fel cum sustenabilitatea e vitala, adica sa avem politici publice si masuri care permit o crestere in continuare si permit cresterea bunastarii populatiei.

Guvernul a anuntat un pachet de masuri fiscale, se pare ca zilele acestea va intra in discutia guvernului. De aceea fac declaratia de azi: clamata revolutie fiscala se va transforma intr-o bulversare fiscala. Se propune mutarea contributiilor si o scadere a impozitului pe venit. Pare un lucru interesant, dar o analiza arata ca aceste masuri mai degraba complica problemele decat sa le rezolve.

De exemplu, coalitia PSD-ALDE spune ca transfera contributiile la angajat, dar vine cu acea noua taxa de solidaritate de 2,25% care ramane la angajator. Pai, ori transferam, ori nu? Deci, in realitate, transferam partial. Dar pentru oameni ce iese de aici?

Problema care apare: mare bulversare mare, dar in buzunar ce ramane? Ei, culmea, nimic! Nimic nu se schimba in buzunarul romanului.

Am facut un calcul folosind datele comunicate public. Am facut un calcul pe salariul mediu brut pe economie. 3.329 lei pe economie. Castiga net 2.335 de lei acum. Aplicam masurile propuse de PSD-ALDE si implementate cu mult entuziasm, se pare, de Guvern. Facem un calcul si plecam de la premisa ca angajatrul e de buna credinta. La un total cost de 4.086 de lei acum si care ramane tot atat, salariatul castiga in plus fix 3 lei.

Deci, marea revolutie fiscala facuta de PSD – ALDE aduce unui om inca 3 lei in plus. Este caraghios.

Si eu imi doresc sa castige oamenii mai mult. Dar promisiunea PSD-ALDE ca prin transfer si scaderea impozitului creste venitul e pur si simplu falsa. Creste cu 0,1%. Creste putin mai mult salariul minim, pentru ca a fost modificat. De ce e nevoie de aceasta mega-topaiala fiscal-bughetara?

Mai mult si mai grav: acest calcul e in regula, bine ca e si o crestere de 3 lei. Dar exista ingrijorari in mediul economic, la sindicate, la romani, ca in realitate vor fi sectoare intregi unde vor scadea salariile. si atunci ne intrebam cui foloseste aceasta topaiala fiscala. Romanilor, sigur nu. Solicit coalitiei PSD ALDE sa dea dovada de responsabilitate si sa renunte la acest tip de politica fiscala care genereaza neincredere si nu ajuta pe nimeni. Recomand prudenta la nivelul deciziei politice si guvernamentale, fiindca nu-mi doresc o politica de azi pe maine. Romania are nevoie de o politica sustenabila.

Avertizez la modul cel mai serios decidentii politici sa aiba grija si sa judece clar la rece ca sa nu bage Romania intr-o aventura economica cu final trist”, a transmis seful statului.

loading...
loading...
Loading...
Spre TOP