Klaus Iohannis, catre tinerii magistrati: Actul de justitie e pus la indoiala tocmai de persoanele chemate sa raspunda in fata legii!

680

Presedintele Klaus Iohannis le-a spus, marti, tinerilor magistrati, ca au ales sa practice meseria lor „intr-un moment in care actul de justitie este pus la indoiala public tocmai de acele persoane care sunt chemate sa raspunda in fata legii”.

Discursul integral al presedintelui

Stimati invitati,

„Continuand traditia, am tinut ca si in acest an sa ma adresez, in cadrul unei ceremonii publice, absolventilor Institutului National al Magistraturii, carora le-am semnat de curand decretele de numire in functia de judecator sau de procuror.

Pe parcursul formarii dumneavoastra profesionale ati primit instrumentele necesare desfasurarii activitatii viitoare.

Dupa mii de ore de studiu si dupa un efort sustinut, va dedicati unor profesii atat de nobile, pornind pe un drum cu o semnificatie aparte.

Profesia dumneavoastra presupune construirea de caractere morale pentru societatea in care traim. Prin importanta functiei sunteti si trebuie sa ramaneti modele de comportament, aratand ca valorile in care credeti si in slujba carora ati ales sa va desfasurati activitatea reprezinta, de fapt, un mod de viata.

Conduita, integritatea si profesionalismul de care veti da dovada constituie sursa credibilitatii si legitimitatii serviciului public al justitiei. Ca Presedinte al Romaniei, tin sa va spun ca v-ati ales o meserie care, poate mai mult ca oricare alta, este strans legata de parcursul democratic al statului.

intelegerea acestei indisolubile legaturi inca de la momentul debutului in profesie – care pentru fiecare este momentul celor mai pure si nealterate aspiratii si intentii – este esentiala pentru protejarea valorilor statului de drept, valori de altfel universale si profund umane.

Va spun acest lucru nu doar pentru ca sunteti la inceputul carierei si sunteti tineri, ci pentru ca v-ati angajat pe un drum care presupune multa responsabilitate in serviciul public.

Doamnelor si domnilor judecatori si procurori,

investirea dumneavoastra in functie survine intr-un moment in care actul de justitie este pus la indoiala public tocmai de acele persoane care sunt chemate sa raspunda in fata legii.

Aceasta tentativa nu trebuie sa va influenteze si nu trebuie sa va abata de la principiile constitutionale ale legalitatii, impartialitatii si egalitatii, principii care va guverneaza activitatea.

Sunteti in prima linie a apararii principiilor fundamentale pe care se consolideaza orice stat de drept autentic. Nu uitati nici un moment ca si de taria dumneavoastra de caracter depinde bunul mers al justitiei din Romania.

In aceste eforturi nu sunteti singuri. Asa cum am transmis si colegilor din promotiile anterioare, reafirm deplina mea sustinere pentru indeplinirea misiunii dumneavoastra.

Alaturi de noi sunt romanii, care si-au aratat sustinerea pentru o justitie independenta si dreapta, pentru o societate in care coruptia este combatuta si in care nimeni nu este mai presus de lege, iar drepturile si libertatile fundamentale sunt garantate si protejate.

Profesionalismul, integritatea si dedicarea dumneavoastra sunt doar cateva elemente care dau incredere cetatenilor ca vor trai intr-o societate mai buna.

Anul 2018 are o semnificatie speciala pentru noi, romanii, fiind anul in care aniversam Centenarul Marii Uniri.

O natiune nu poate exista in afara dreptului, cum nu poate trai fara teritoriu sau fara limba.

Pentru o natiune care aspira la un viitor demn, legea si independenta celor care se afla in slujba justitiei nu sunt negociabile si nici tranzactionabile.

Magistratii reprezinta, prin aceasta, unul dintre pilonii care nu lasa generatiile sa se iroseasca in permanente si falimentare reinceputuri.

Eu va felicit pe toti si va doresc mult, mult succes in activitate!”