Klaus Iohannis: Brexitul va produce o diminuare a bugetului UE!

334

Presedintele Klaus Iohannis a declarat marti ca iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana va produce o diminuare a bugetului UE, aratand ca solutia potrivita in acest caz ar fi o alocare nationala „un pic crescuta”.

Seful statului a primit marti vizita premierului slovac, Peter Pellegrini.

„Am discutat despre nevoia de consolidare a proiectului european si am gasit impreuna ca avem o abordare similara fata de toate aceste chestiuni. in context, am evidentiat importanta summitului pe care il vom organiza anul viitor, la Sibiu, un summit destinat viitorului UE, si sunt convins ca vom gasi cele mai bune abordari pentru acel summit. Este o perioada dificila pentru UE, euroscepticismul, in crestere, Brexitul bate la usa si cred ca trebuie sa redam europenilor sentimentul de siguranta si de bun mers al Uniunii. Pentru asta, este, evident, nevoie sa lucram in foarte multe planuri si impreuna cu domnul prim-ministru am gasit aici o cale comuna interesanta, prin faptul ca Romania va prezida Consiliul Uniunii, iar Slovacia va prezida mai multe formate, de exemplu, OECD va fi prezidat si am primit cu multumiri suportul dlui prim-ministru pentru ca Romania sa devina membra. Aceste formate ne vor permite in cursul anului viitor armonizari suplimentare in foarte multe dosare. Unul dintre dosarele mai complicate se refera la bugetul viitor al Uniunii. Aici am cazut de acord ca foarte multe sectoare trebuie sa fie finantate in continuare corespunzator, de exemplu, coeziunea si agricultura; pe de alta parte, sunt sectoare noi, care trebuie finantate si trebuie sa tinem cont si de faptul ca Brexitul va produce o diminuare a bugetului. Suntem de parere ca o alocare nationala un pic crescuta este o solutie potrivita pentru aceasta problema. Aceasta este si pozitia pe care Romania a avut-o in cadrul negocierilor de pana acum”, a spus Iohannis, la conferinta comuna cu premierul slovac, Peter Pellegrini.

El a aratat ca in ceea ce priveste negocierea pe Brexit a cazut de acord cu premierul slovac ca aceasta se va face intr-un mod profesionist de catre echipa de negociatori stabilita de UE 27. „Vom lasa echipa sa negocieze mai departe, cu speranta unei finalizari rapide, pana la sfarsitul acestui an”, a adaugat Iohannis.

Discutiile dintre cei doi oficiali au vizat relatiile bilaterale romano-slovace, viitoarea presedintie romana la Consiliul UE, viitorul Europei, retragerea Marii Britanii si extinderea UE, aspecte conexe securitatii europene, NATO si Summitul celor Trei Mari.

„Relatiile dintre Romania si Slovacia sunt excelente. Am subliniat amandoi acest lucru si, daca imi permiteti sa folosesc asa o sintagma, mi-am exprimat multumirea fata de aceasta stare de fapt. Aceste relatii sunt foarte bune in plan politic, sunt foarte bune si in crestere in plan economic, dar o mentiune speciala am tinut sa fac: aceste relatii se datoreaza intr-o masura semnificativa si comunitatilor, respectiv comunitatea romaneasca din Slovacia, care este foarte bine primita si foarte bine integrata, si comunitatii slovace din Romania, care, de asemenea, este foarte bine integrata”, a mai spus Iohannis.

Sursa: Agerpres