Klaus Iohannis avertizeaza! Daca cineva crede ca modificarile legilor justitiei vor ramane fara urmari, e cazut din Luna!

637

Presedintele Klaus Iohannis a spus, miercuri, intr-o discutie informala cu jurnalistii, ca exista riscul ca Romania sa fie sanctionata de UE, pe modelul Poloniei, iar ”urmarile vor fi pe masura gravitatii modificarilor”. El a spus ca efectele OUG 13 inca persista si ca in afara nu se intelege ce doreste Romania pare ca mai degraba vrea sa o ia inapoi.

Presedintele nu exclude posibilitatea referendumului, dar inca asteapta sa-i vina randul la mutare.

„Parlamentarismul acesta de bulibaseala si avarie trebuie sa inceteze”, a spus seful statului, in discutia informala cu jurnalistii, potrivit News.ro.
Ziaristii l-au intrebat de ce crede ca actuala coalitie majoritara se grabeste atat de tare cu legile justitiei, iar presedintele a replicat ca „penalii” au intrat putin in panica.

Klaus Iohannis a mentionat ca nu a considerat ca trebuie sa fie mai vocal in aceasta perioada, ci mai incolo, iar acum cei vizati de aceste legi trebuie sa fie mai vocali. „Eu mi-am spus parerea. Nu cred ca o repetare ad infinitum ar ajuta”, a adaugat presedintele.

Intrebat daca se gandeste la referendumul privind justitia, Iohannis a raspuns afirmativ, dar il pastreaza „pentru cand va fi”.

In privinta ipotezei de a bloca legile justitiei prin nepromulgare, chiar daca ar putea fi suspendat, Klaus Iohannis a spus ca nu stie pe cine ar ajuta, poate doar pe cel care vrea sa ii ia locul. Presedintele nu a discutat nici cu premierul, nici cu ministrul Justitiei despre legile justitiei. „N-am ce vorbi cu premierul despre ce face Parlamentul. N-am vorbit nici cu ministrul Justitiei”, a spus el.

Intrebat daca a vorbit cu reprezentantii sistemului judiciar, presedintele a replicat: „Eu n-am vorbit, ministrul Justitiei ar trebui sa vorbeasca, dar ministrul Justitiei are alte preocupari decat sa vorbeasca cu reprezentantii sistemului judiciar despre ingrijorarile lor”.

Klaus Iohannis a mai spus ca ministrul Tudorel Toader il evita. „Nu vi s-ar parut normal sa ma anunte cand a demarat procedura de modificare a legilor justitiei?”, a adaugat presedintele. Seful statului a precizat ca nu au fost alte interventii externe pe teme laegilor justitiei in afare celor cunoscute. intrebat daca Romania risca sa fie sanctionata la fel ca Polonia, Klaus Iohannis a raspuns: „Acest risc exista. Daca cineva crede ca modificarile legilor justitiei vor ramane fara urmari, e cazut din luna, iar urmarile vor fi pe masura gravitatii modificarilor”.

El a spus ca efectele OUG 13 inca persista si ca in afara nu se intelege ce doreste Romania pare ca mai degraba vrea sa o ia inapoi. Intrebat si despre filmuletul postat si apoi sters de PSD Craiova pe Facebook, in care politistii erau prezentati ca fiind incompetenti, presedintele: „Daca ar fi politistii incompetenti, ar trebui trimisi la scoala, in niciun caz modificata legea”.

Pe de alta parte, presedintele a spus ca un referendum pentru trecerea la monarhie nu este posibil: „Nu se poate face un astfel de refendum. Eu reprezint statul constitutional, iar statul paralel nu poate face referendum pentru revenirea la monarhie”. A spus ca i se pare foarte suspecta prietenia unora pentru monarhie acum si ca nu e exclus sa fie o fumigena.

Presedintele a mai spus ca nu se asteapta la o criza politica anul viitor, dar ca proiectul de buget „are cateva zone foarte discutabile”. „Am discutat cu premierul inainte sa trimita Parlamentului proiectul, am fost avertizati de CE ca am deviat de la MTO, dar bugetul nu corecteaza devierea”, a mentionat Iohannis.