Klaus Iohannis, atac dur la adresa coalitiei dupa juramantul Guvernului. „Ati bagat tara in criza, terminati cu topaiala bugetara!”

3613

Guvernul Mihai Tudose a fost investit de Parlament cu 275 de voturi favorabile, insa presedintele Iohannis nu s-a aratat deloc incantat de schimbarea executivului.

Presedintele Klaus Iohannis a spus, dupa ceremonia de depunere a juramantului de catre noul Cabinet, ca PSD-ALDE au bagat tara in criza, dupa primele sase luni de guvernare, si nu au stiut sa guverneze. „Ati bagat tara in criza fiindca nu ati stiut sa guvernati”, a spus Iohannis.

„Domnule prim-ministru, onorati ministri, va doresc mult succes. Noi, romanii, si dumneavoastra, Guvernul, avem mare nevoie de un succes guvernamental. Au trecut abia sase luni de cand ne-am intalnit aici pentru a investi un Guvern PSD-ALDE dupa ce au fost castigate alegerile parlamentare de catre aceasta coalitie. O formula scurta, foarte scurta, care ar caracteriza aceste prime sase luni ar putea suna – ati bagat tara in criza fiindca nu ati stiut sa guvernati. Ca a fost vina sau ca este vina fostului prim-ministru, care nu s-a pus singur acolo, dar din pacate nu a stiut sa plece singur, sau a altcuiva, nu e o analiza pe care trebuie sa o fac eu sau romanii”, a spus seful statului, dupa ceremonia care a avut loc la Palatul Cotroceni, noteaza stirileprotv.

El a mai spus ca Guvernul Grindeanu nu va ramane in istorie pentru mandatul scurt, ci pentru Ordonanta 13: „Fostul guvern nu va ramane in istorie pentru scurtimea mandatului, ci va ramane in istorie pentru nefericita Ordonanta 13, iar coalitia PSD – ALDE prin faptul ca si-a demis prin motiune de cenzra propriul guvern”.

Presedintele Klaus Iohannis a cerut Guvernului sa inceteze ”topaiala fiscal-bugetara” si sa respecte toate angajamentele pe care Romania si le-a asumat fata de tarile partenere si aliate din Uniunea Europeana si NATO.

”Va rog sa terminati cu aceasta topaiala fiscal-bugetara! Taxa de solidaritate… Fiti solidari cu romanii si guvernati responsabil! Va solicit sa guvernati in asa fel in cat sa ne incadram in marja de deficit de 3%, sa guvernati in asa fel incat romanii sa aiba garantia ca Guvernul apara si promoveaza statul de drept. Nu-mi doresc niciodata sa mai avem sincope de tipul OUG 13”, s-a adresat ministrilor presedintele Iohannis in discursul ce a urmat ceremoniei depunerii juramantului de catre noul guvern.

Conform lui Iohannis, noi taxe se anunta pentru romani, noi impozite. „Dupa ce am promulgat legea prin care cresc salariile, deja se anunta contramasuri”, a afirmat presedintele, care a remarcat ca programul de guvernare este schimbat in puncte sensibile.

„In sase luni schimbam de la reduceri de taxe, la reintroduceri de taxe, de la cresteri de salarii, la taxa de solidaritate. Un astfel de comportament cu certuitudine nu se incadreaza in ceea ce se cheama predictibilitate fiscala”, a subliniat Iohannis.

El i-a indemnat pe noii ministri sa actioneze astfel incat angajamentele pe plan extern ale tarii noastre sa fie respectate. ”Va rog sa faceti tot ce este necesar pentru a arata partenerilor din NATO, din Uniunea Europeana, aliatilor nostri ca suntem oameni seriosi si o tara serioasa, cu toate sincopele politice, si ca stim sa ne respectam angajamentele. Dovediti ca stiti sa ne respecatm angajamentul de cheltui 2% din PIB pentru aparare, asa cum am promis aliatilor din NATO, ca suntem capabili sa tinem deficitul sub control, sa avem crestere economica asa cum ne-am angajat fata de partenerii din UE”, a spus seful statului.

”Fie ca aceasta a doua incercare de guvernare sa aiba mai mult succes decat prima. Eu mi-o doresc, romanii si-o doresc si sper foarte tare ca si voi va doriti acelasi lucru!”, a adaugat presedintele Iohannis.