Klaus Iohannis, apel pentru restabilirea pacii sociale: „Desi diferiti, suntem toti romani”

430

Presedintele Klaus Iohannis a facut un apel pentru ”restabilirea pacii sociale” in Romania, dupa ce referendumul pentru redefinirea familiei in Constitutie i-a impartit pe romani in doua tabere.

In cadrul ceremoniei de decorare a unor supravietuitori ai Holocaustului, care a avut loc la Palatul Cotroceni, seful statului a facut un apl public, ”sa lasam trecutului toate aluviunile de ura, indignare, ganduri negre”.

Alaturi de supravietuitorii Holocaustului, presedintele Romaniei a spus ca discriminarea unei minoritati ”ne duce cu gandul la anii intunecati ai dictaturilor”.

”Acest tip de politici sunt, astazi, de neconceput pentru o societate puternic atasata de principiile democratice si ale statului de drept. Discriminarea unei minoritati doar pe baza faptului ca nu are aceleasi credinte, valori, religie sau origine ca majoritatea reprezinta o abordare care ne duce cu gandul la anii intunecati ai dictaturilor.

Atunci cand pacea sociala este pusa in pericol, si avem, din pacate, suficiente exemple in acest sens in ceea ce s-a intamplat in Romania ultimelor saptamani, in pregatirea referendumului pentru modificarea Constitutiei, este nevoie de o abordare matura si o deschidere catre dialog a tuturor actorilor relevanti din societate.

Primul pas catre restabilirea pacii sociale este abandonarea discursului urii si asumarea faptului ca numai prin toleranta putem depasi, impreuna, acele falii care risca sa ne dezbine.

Sa lasam trecutului toate aluviunile de ura, indignare, ganduri negre si sa ne indreptam energiile catre viitorul nostru! Sa facem pentru toti romanii o tara in care sa traim in buna intelegere, fara spaime si tulburari provocate de pericole imaginare!

Romania apartine tuturor romanilor! Desi diferiti, suntem toti romani si vrem sa mergem mai departe impreuna intr-o tara care si-a insusit si respecta principiile si valorile comune europene.” – a spus presedintele Klaus Iohannis. Seful statului a votat duminica seara la referendumul pentru modificarea Constitutiei. Klaus Iohannis a mers la scoala Generala 4 din Sibiu si a votat. Inainte de a pleca, s-a pozat cu unii membri ai sectiei de votare, scrie stirileprotv.

Presedintele Romaniei nu a vrut sa faca declaratii si doar le-a urat ”seara buna” jurnalistilor.