Klaus Iohannis, apel catre Guvern: Prinsa in lupta cu Justitia, guvernarea PSD a uitat sa se lupte cu pesta porcina!

546

Presedintele Klaus Iohannis cere Guvernului sa ia urgent masuri pentru a stopa cresterea numarului de focare de pesta porcina africana (PPA) si trage un semnal de alarma serios asupra riscurilor majore generate de raspandirea exploziva a acestui virus in tara noastra.

Mesajul presedintiei:

”Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, solicita Guvernului adoptarea de urgenta a tuturor masurilor necesare prin care sa fie stopata cresterea numarului de focare de pesta porcina africana (PPA) si trage un semnal de alarma serios asupra riscurilor majore generate de raspandirea exploziva a acestui virus.

Din cauza modului defectuos in care este gestionata aceasta situatie de criza, Guvernul PSD i-a impins pe producatorii autohtoni in pragul falimentului.

In prezent, in Romania sunt peste 700 de focare, raspandite in 10 judete ale tarii, inclusiv in Ilfov, iar numarul focarelor se extinde amenintator. Pesta porcina africana face ravagii in randul crescatorilor de porcine, iar fermele mari din sud-estul tarii sunt pe cale sa fie practic exterminate. Se inregistreaza deja pagube de zeci de milioane de euro, pierderi de mii locuri de munca, precum si pierderea unor importante oportunitati comerciale pentru Romania.

Vorbim aici de implicatii majore pentru economia nationala, deoarece virusul PPA pune in pericol toate fermele comerciale de crestere si ingrasare a porcului din Romania, care produc aproximativ jumatate din totalul carnii de porc destinate consumului intern.

Starea de fapt actuala arata ca Guvernul este incapabil sa gestioneze situatia pestei porcine africane, care are consecinte foarte grave pentru economia romaneasca. La fel de grav este si faptul ca autoritatile responsabile nu au informat producatorii si populatia, la timp si eficient, cu privire la riscurile majore ale raspandirii virusului PPA.

Prinsa in lupta cu Justitia, pentru a obtine subordonarea acesteia, guvernarea PSD a uitat sa se lupte cu pesta porcina africana, cel mai grav flagel cu care s-a confruntat zootehnia romaneasca pana in prezent.

In anul 2016, Guvernul a stabilit, prin Hotarare de Guvern, masurile necesare in vederea combaterii si prevenirii pestei porcine africane, inclusiv in ceea ce priveste dezvoltarea si modernizarea sistemului de ecarisaj necesar in astfel de conditii.

In acest an, insa, autoritatile responsabile au fost luate, inca o data, pe nepregatite, in ciuda precedentelor si a avertismentelor privind rapiditatea cu care se extind focarele de pesta porcina africana. De asemenea, guvernul nu a fost preocupat sa asigure acuratetea datelor in ceea ce priveste evidenta si trasabilitatea animalelor.

Presedintele Romaniei solicita aplicarea tuturor normelor si masurilor de preventie care se impun in astfel de situatii, inclusiv asigurarea corespunzatoare a barierelor de biosecuritate care sa limiteze raspandirea focarelor. Deficientele pe aceasta linie au contribuit la extinderea cu rapiditate a epidemiei, in afara controlului autoritatilor responsabile, cu efecte devastatoare asupra crescatorilor de porcine, dar si asupra populatiei pentru care cresterea porcilor reprezinta un mijloc de subzistenta.

In ciuda avertismentelor Comisiei Europene, dupa aparitia virusului in Delta Dunarii nu au fost luate toate masurile prevazute in planul de contingenta, pentru a preveni extinderea focarelor de pesta porcina africana si in alte zone ale teritoriului national.

Presedintele Romaniei atentioneaza Guvernul si autoritatile competente ca sunt datoare sa explice cum este posibil ca, in toata aceasta perioada, sa nu fie luate masurile adecvate pentru izolarea si mentinerea sub control a focarelor existente.

Guvernul trebuie sa explice si masura de eliminare, in primavara acestui an, a inspectiilor sanitare obligatorii in gospodarii in conditiile in care Executivul era pe deplin constient de pericolul pestei porcine africane inca de la inceputul anului 2017.

De saptamani bune, autoritatile isi demonstreaza incompetenta in a stopa acest dezastru si par sa urmareasca, de pe margine, cum acest virus se raspandeste, fara sa vedem si masuri adecvate, ferme si eficiente de aducere sub control a situatiei.

Presedintele Klaus Iohannis considera ca, in acest moment, prioritatea trebuie sa fie luarea tuturor masurilor de prevenire a raspandirii virusului si despagubirea cat mai rapida a producatorilor afectati, in vederea atenuarii impactului social.

Totodata, cei care au gestionat intr-un mod complet defectuos aceasta criza vor trebui sa-si asume responsabilitatea starii de fapt.