Juncker, avertisment catre Dragnea: Nu vom accepta ca Romania sa faca pasi inapoi privind statul de drept! Daca legile justitiei raman cum le-a votat Parlamentul, discutiile pe MCV si Schengen vor fi in alti termeni!

570

Presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a declarat, miercuri, in conferinta de presa comuna cu presedintele Klaus Iohannis, ca Romania a facut progrese remarcabile in privinta statului de drept, iar CE nu va accepta ca Romania sa faca pasi inapoi privind statul de drept. Juncker a tinut sa precizeze ca este foarte bine informat. El a mai afirmat ca, daca legile justitiei raman asa cum le-a votat Parlamentul, discutiile privind renuntarea la MCV si intrarea in spatiul Schengen ”se vor pune in alti termeni”.

”Statul de drept a facut progrese remarcabile in Romania si este intr-un stadiu acceptabil si nu vom accepta ca Romania sa faca pasi inapoi pe acest drum. Trebuie sa fie un proces ireversibil si eu am incredere in sistemul judiciar din Romania. Am luat cunostinta ca se spune ca am fost dezinformat, dar vreau sa va spun ca sunt foarte bine informat in tot ceea ce priveste deciziile in legatura cu statul de drept. Am un dialog civilizat cu Guvernul, dar sistemul judiciar din Romania functioneaza si nu putem spune acum acelasi lucru despre toate statele membre”, a afirmat Jean Claude Juncker.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a acuzat Reprezentanta Comisiei Europene in Romania ca a transmis la Bruxelles informatii false. „Minciuna dusa picatura cu picatura si de aici, din tara si de la Bruxelles si de catre europarlamentari, dar si de catre functionari de acolo”, a declarat Liviu Dragnea, luni seara, la Antena 3.

Liderul PSD a spus ca spera ca atunci cand va merge la Bruxelles presedintele Klaus Iohannis va discuta cu Jean Claude Junker despre „modul in care se iau informatii din Romania”: „Aici este vorba de Romania si, dincolo de PSD, de coalitia PSD-ALDE, e o chestiune importanta si pentru presedintele Romaniei, care sper ca va merge la Bruxelles sa discute ori in plen, ori in privat cu presedintele Junker despre tipul asta si modul in care se iau informatii din Romania. Pentru ca noi dorim ca informatiile din Romania sa fie cele reale”.

”L-am asigurat pe presedintele Romaniei ca ne-am luat angajamentul ca MCV sa fie incheiat si vreau sa-mi respect acest angajament. Locul meritat de Romania este in Schengen si aceasta comisie nu va inceta pana cand MCV nu va fi incheiat si pana cand Romania nu va fi recunoscuta in mijlocul statelor Schengen”, a afirmat presedintele Comisiei Europene.

Intrebat cand poate spera Romania sa acceada in Schengen, Jean Claude Juncker a subliniat: ”Daca legile din Romania raman asa cum au fost adoptate de Parlament, discutiile despre MCV si despre aderarea la Schengen se vor pune in alti termeni. si asteptam deciziile Curtii Constitutionale si, daca totul decurge cum trebuie, trebuie sa asiguram Romaniei locul ei in spatiul Schengen, pentru ca romanii nu merita sa fie tratatia ca cetateni de mana a doua. Romania si romanii sunt in centrul vietii europene si voi face toate eforturile pentru a-mi indeplini acest scop, pe atat de repede pe cat ne va permite legislatia din Romania”.

Sursa: News.ro