Italienii, chemati la urne! De ce aceste alegeri sunt importante si pentru romani

538

Italia isi alege Parlamentul si este scrutinul cu cea mai mare miza din ultima vreme, pentru ca de rezultat va depinde directia in care va merge Italia, dar si Uniunea Europeana, in urmatorii ani.

46 de milioane de italieni isi aleg astazi Parlamentul, in cel mai asteptat scrutin din ultimii ani. Alegerile se desfasoara intr-o atmosfera tensionata: economia bate pasul pe loc, somajul e ridicat mai ales in randul tinerilor, iar la acestea se adauga si problema sutelor de mii de refugiati din Peninsula.

Imigratia si Europa au fost teme majore de campanie, iar partidele cu un discurs impotriva strainilor si impotriva Bruxelles-ului sunt in frunte. Este scrutinul revenirii in politica pentru Silvio Berlusconi, al celei de-a doua sanse pentru fostul premier Matteo Renzi si al afirmarii pentru Luigi di Maio, noua figura a Miscarii 5 Stele.

Prima in intentiile de vot este coalitia de dreapta, ce il are in frunte pe Silvio Berlusconi, care, la 81 de ani, are o revenire neasteptata in fruntea politicii italiene. Alaturi de fostul premier sunt doua partide radicale de dreapta.

Potrivit sondajelor de opinie, favorita este alianta de centru-dreapta, care grupeaza Forza Italia a lui Silvio Berlusconi si Liga Nordului. Coalitia ar obtine 37 la suta din voturi si ar fi urmata de alianta de centru-stanga, cu aproape 28 de procente. La distanta foarte mica apare in sondaje formatiunea populista Cinci Stele, care ar obtine putin peste 27% din sufragii.

Matteo Renzi, liderul Partidului Democrat, fost premier: „Suntem mandri de Partidul Democrat. Noi suntem cei care am luat in primire o tara aflata in criza si am scos-o din acea situatie. Datorita noua, in Italia sunt astazi mai multe drepturi si mai putine taxe! Suntem mandri ca am salvat sute de mii de vieti si ca nu am profitat de temerile altora”.

Matteo Salvini, liderul Ligii Nordului: „Sunt convins ca mai e foarte putin pana cand alianta de centru-dreapta va castiga alegerile si va conduce tara, dar sunt convins si ca Liga Nordului va fi primul partid la nivel national. Dupa aceea, ne vom respecta promisiunile si ne vom pune planul in aplicare”.

Luigi Di Maio, liderul miscarii Cinci Stele: „Suntem la un pas de victorie! Miscarea Cinci Stele poate castiga in fiecare colegiu electoral din sud si in multe colegii din nord, iar in acest fel putem ajunge la o majoritate care poate forma guvernul”.

Silvio Berlusconi, liderul Forza Italia: „Sunt incantat sa va anunt vesti bune. Actualul presedinte al Parlamentului European, prietenul nostru Antonio Tajani s-a declarat, in fine, de acord sa candideze pentru postul de premier in viitorul guvern de centru-dreapta. Sunt vesti bune, nu-i asa?”

Miza alegerilor

De ce sunt aceste alegeri importante si pentru romani? Pe de-o parte, pentru ca in Italia traieste cea mai mare comunitate romaneasca din diaspora si pentru ca romanii sunt cea mai mare comunitate de straini din Italia. Vorbim de peste un milion o suta de mii de oameni, multi cu drept de vot in aceste alegeri. Sunt importante pentru ca partidele populiste, de extrema dreapta si eurosceptice se bucura de o popularitate tot mai mare in peninsula, iar dupa cum arata sondajele, cel putin unul dintre ele ar putea sa faca parte din urmatorul guvern de la Roma. Situatia e preocupanta si din perspectiva europeana. Dupa Brexit, Italia va deveni a treia economie a Uniunii Europene, asadar liderii UE asteapta stabilitate si un guvern cu care se poate discuta si care nu va lua masuri pripite care sa destabilizeze finantele tarii si implicit ale zonei euro.

Cum gandeste o romanca ce candideaza in alegerile din Italia

Alegerile din Italia vizeaza pe langa Parlamentul de la Roma si consiliile regionale. in Lombardia, cea mai bogata regiune din peninsula, printre candidati se afla si o romanca. Lucica Bianchi candideaza pentru un post de consilier din partea organizatiei civice „Energie pentru Italia”. Ea spune ca accentele rasiste din campania electorala nu ii vizeaza pe romani, ci pe imigrantii nord-africani sau asiatici.

– Fiind in nordul Italiei, unde majoritatea e detinuta de cei de la Liga Nordului, ma gandesc ca sunt pe ici pe colo si niste probleme de rasism. V-ati lovit de ele pana acum?

– in 17 ani de locuit in Italia nu mi s-a intamplat niciodata.

– Nici fata de refugiati?

– Ba da. Fata de romani, nu. Dar despre refugiati, imigranti, da. Este destul de trist, nu este doar vina populatiei. Cand o familie de imigranti ajunge aici, oamenii sunt lasati asa, in voia sortii. Aceasta prezenta in comunitati mici ca ale noastre, inchise, provoaca un pic de teama, de ganduri care nu sunt chiar frumoase. Nu sunt de acord cu acest mod de a face politica, aici in Italia se cheama „trasformismo”, a face politica in baza intereselor. Asta caracterizeaza la ora actuala viata politica din Italia. Se face politica, dar mai devreme sau mai tarziu se ajunge sa se puna interese in fata personajelor politice. Sunt interesele personale, ale unei parti sau ale alteia.

Sursa: Digi24