Economic

Iohannis: E inadmisibil ca oamenii de afaceri nu-si pot face planurile de business din cauza politicilor fiscale confuze, instabile!

Presedintele Klaus Iohannis a felicitat, joi, intreprinzatorii premiati in cadrul Galei „Topul National al Firmelor” si a transmis cateva mesaje transante catre decidentii politici, cerandu-le sa sprijine mediul de afaceri, nu sa actioneze impotriva lui, si facand apel la etica si responsabilitate in actul de guvernare.

„De la dumneavoastra, de la laureatii din aceasta seara, decidentii politici au de invatat lectii importante. Este datoria lor sa ofere solutii la neajunsurile mediului de afaceri, sa sprijine infiintarea si cresterea firmelor prin politici si masuri care sa raspunda nevoilor mediului de afaceri, nu sa actioneze impotriva acestora.

In conditiile in care birocratia, concurenta neloiala si lipsa de predictibilitate afecteaza si franeaza economia, solutiile trebuie sa aduca eficienta si etica, deopotriva in afaceri si in actul guvernarii. Economia nu poate progresa in absenta eticii, a responsabilitatii in economie, dar nici in absenta responsabilitatii in decizia politica”, a aratat presedintele Iohannis in mesajul transmis de consilierul sau pentru politici economice si sociale, Cosmin Marinescu.

Seful statului a subliniat cresterea economica record a Romaniei, dar a atentionat ca ea se bazeaza, „aproape in totalitate, pe aportul consumului, in timp ce investitiile sunt in regres”.

„Dar fara investitii nu putem spera sa avem o dezvoltare sanatoasa si sustenabila, care sa genereze prosperitate pe termen lung, nu doar pe termen scurt.

Loading...

Avem serioase motive de ingrijorare din cauza reducerii investitiilor straine directe cu aproape 20% pe primele opt luni ale anului, dar si a reducerii investitiilor publice, aflate intr-un continuu si pronuntat regres”, a aratat, printre altele, seful statului.

Dublu paradox economic

De asemenea, Klaus Iohannis a mentionat in mesajul sau faptul ca „ne aflam in fata unui dublu paradox economic”.

„Pe de o parte, cresterea economica record nu se reflecta si in cresterea veniturilor la buget. Pe primele 9 luni din 2017, veniturile fiscale au crescut cu mai putin de 1% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Pe de alta parte, in ciuda unei puternice cresteri economice, mediul de afaceri inregistreaza o serie de evolutii nu tocmai incurajatoare”, a aratat presedintele, facand trimitere la cel mai recent raport de specialitate al Bancii Mondiale, in care Romania a coborat 9 locuri fata de anul trecut.

„Este evident faptul ca, intr-un mediu de afaceri instabil, antreprenoriatul se lupta nu doar cu incertitudinea economica inerenta afacerilor, ci si cu imprevizibilitatea politicilor guvernamentale. Tocmai pentru a evita un asemenea climat, pregatirea si buna credinta a decidentilor politici sunt esentiale.

Consider ca este o mare nedreptate faptul ca eforturile si planurile dumneavoastra de afaceri sunt anulate de politici fiscale neinspirate, insuficient argumentate sau chiar lipsite de fundamente economice. Consider ca este cazul ca aceste practici sa inceteze”, a subliniat presedintele Romaniei.

In context, Klaus Iohannis a criticat inca o data Guvernul pentru „revolutia fiscala” care a scos zeci de mii de romani in strada in ultimele zile.

„Constat, cu regret, ca in ciuda apelurilor la nevoia de predictibilitate economica, inclusiv din partea dumneavoastra, Guvernul a ales sa modifice prevederi fiscale esentiale, cu mai putin de doua luni inainte de momentul asumat al aplicarii lor.

Este inadmisibil faptul ca oamenii de afaceri nu isi pot face planurile de business tocmai din cauza politicilor fiscale confuze, instabile si aflate parca la discretia exclusiva a catorva decidenti. De aceea, am indemnat mereu la mai multa deschidere a autoritatilor catre dialog si parteneriat.

In definitiv, mediul de afaceri trebuie sa fie un partener si chiar un vector al schimbarii in bine, nu victima unei schimbari cu orice pret”, a mai aratat seful statului.

loading...
loading...
Loading...
Spre TOP