Politic

Iohannis avertizeaza guvernul Grindeanu! Ce spune despre Legea salarizarii unitare!

Presedintele Klaus Iohannis a afirmat, marti, ca un important criteriu de performanta pentru o guvernare ar trebui sa fie absorbtia fondurilor europene si implementarea proiectelor de investitii, si nu disputa pentru cine creste mai repede salariile bugetarilor.

„Probabil ca cel mai important pas pe care trebuie sa il facem este dezvoltarea infrastructurii. Niciun sector nu poate performa in lipsa infrastructurii, indiferent prin ce mijloace am incerca sa il sustinem. Constat cu ingrijorare ca guvernele trec, dar problemele infrastructurii raman, in ciuda faptului ca nu banii lipsesc, nici cei nationali, nici cei europeni. Poate ar fi relevant, de exemplu, ca un important criteriu de performanta al unei guvernari sa fie tocmai absorbtia fondurilor europene si implementarea proiectelor de investitii, nu neaparat disputa pentru cine creste mai repede salariile bugetarilor”, a spus Iohannis, la evenimentul „Presedintele Romaniei in dialog cu mediul de afaceri”, organizat la Camera de Comert si Industrii a Romaniei.

El a subliniat ca salarizarea trebuie imbunatatita, aratand ca „solutiile durabile trebuie cautate la nivelul performantei economiei, in ritmul si sustenabilitatea cresterii economice”.

„Avem nevoie de predictibilitate, stabilitate economica si de un climat favorabil mediului de afaceri. increderea dintre Guvern si mediul de afaceri, stat si economie, in general, nu se castiga doar in anii electorali, ci mai degraba dupa, prin politici economice coerente. indemn ferm la prudenta in legatura cu diverse propuneri fiscale care sunt vehiculate in ultima perioada, mai ales daca nu sunt temeinic fundamentate, fara un proiect coerent, fara garantii clare in privinta beneficiilor, precum si a capacitatii administrative”, a declarat Iohannis, la evenimentul „Presedintele Romaniei in dialog cu mediul de afaceri”, organizat la Camera de Comert si Industrii a Romaniei, la care participa aproximativ 300 de invitati, investitori romani si straini.

Discursul integral al presedintelui:

„Buna ziua!

Multumesc ca ati venit! Sunt impresionat sa vad atata lume adunata, oameni care, fiecare dintre dumneavoastra, reprezentati o parte importanta din economia reala a Romaniei.

Domnule Presedinte,

Stimati invitati,

imi face mare placere sa fiu astazi aici, in fata dumneavoastra, si va spun din capul locului ca am dorit sa va ascult si sa intru in dialog cu dumneavoastra, cu intreprinzatorii care isi asuma riscuri, creeaza locuri de munca, platesc salarii, impozite si exploreaza continuu noi si noi oportunitati economice, in beneficiul tuturor.

Doresc sa va spun direct si deschis, de la bun inceput, ca mediul de afaceri este, pentru mine, pilonul cheie al oricarui demers de constructie nationala. De aceea am dorit sa va invit, in contextul proiectului de tara pe care l-am initiat anul trecut, sa reflectam impreuna la potentialul economiei noastre, la ce ne dorim pentru Romania in viitor.

Ma bucur sa avem aici, impreuna, investitori straini si intreprinzatori romani, companii mari si intreprinderi mici si mijlocii, cu speranta ca acest dialog va oferi tuturor mai multa incredere in forta cooperarii.

Resping categoric tentativele populiste recente de a pune in opozitie investitiile straine fata de capitalul romanesc, companiile multinationalele fata de IMM-urile romanesti. Asa ceva este o mare eroare.

Convingerea mea profunda este aceea ca antreprenoriatul romanesc se va consolida cu atat mai mult cu cat cooperarea cu investitorii straini va fi mai stransa.

Loading...

Avem insa nevoie de politici care sa incurajeze integrarea in economia nationala a lanturilor valorice de productie. Productia este cheia prosperitatii noastre, de aceea am dorit sa intru in dialog cu oameni de afaceri care creeaza valoare adaugata in economia Romaniei.

Doamnelor si domnilor,

Am privit cu atentie anumite evolutii economice, unele elocvente pentru trendul pozitiv actual, altele care insa ne avertizeaza asupra unor riscuri si vulnerabilitati.

Romania se bucura de rate de crestere record intre tarile Uniunii Europene, avem 4,8% in 2016, insa, dincolo de latura cantitativa a acestor performante, latura calitativa trebuie deopotriva urmarita, printr-o contributie mai consistenta din partea investitiilor la cresterea PIB.

Anul trecut, investitiile straine directe au atins un nivel record pentru perioada post-criza – circa 4,3 miliarde euro, ceea ce arata in continuare atractivitatea Romaniei pentru mediul investitional extern, fiind, de asemenea, importanta si calitatea acestor investitii.

Totodata, exportul net a inregistrat o contribuţie negativa la cresterea PIB, deoarece avantul importurilor a fost sistematic peste cel al exporturilor, in principal pe seama bunurilor de consum, ceea ce a condus la adancirea deficitelor comerciale, cu aproape 20% in 2016 si cu circa 27% pe primele doua luni din 2017, in comparatie cu 2016.

Desi ocuparea fortei de munca s-a imbunatatit semnificativ, rata somajului coborand undeva la 5,4%, somajul in randul tinerilor se mentine foarte ridicat, peste 20%, iar piata muncii resimte deja o anumita penurie in privinta personalului calificat, ceea ce tinde sa devina o problema pentru mediul de afaceri, fapt ce impune solutii coerente.

Doamnelor si domnilor,

Dincolo de cifre si performante curente, mediul de afaceri din Romania trebuie sa priveasca spre o noua treapta de dezvoltare si profesionalizare. Avem nevoie sa avansam rapid, dar si solid, sustenabil. Trebuie sa dam frau liber sectoarelor cu potential deosebit de adancire a lanturilor valorice productive, cum este industria auto, sectorul IT&C si industriile creative, agricultura si industria alimentara.

De exemplu, industria auto si sectorul IT&C genereaza, in sens larg, aproape 20% din PIB. Mai buna integrare a acestora ar avea un potential imens in crearea de valoare adaugata in Romania. Acelasi imens potential de integrare economica se manifesta pentru agricultura si industria alimentara, sectoare in care Romania poate progresa rapid, prin valoare adaugata si ca exportator competitiv.

insa dumneavoastra stiti foarte bine ca acumularile economice nu au adversar mai temut decat lipsa de predictibilitate si incredere. De aceea avem nevoie de predictibilitate, de stabilitate economica si de un climat favorabil mediului de afaceri.

increderea dintre Guvern si mediul de afaceri, dintre stat si economie, in general, nu se castiga doar in anii electorali, ci mai degraba dupa, prin politici economice coerente, sustenabile pe termen mai lung.

in acest sens, indemn ferm la prudenta in legatura cu diverse propuneri fiscale, care sunt vehiculate in ultima vreme, mai ales daca nu sunt temeinic fundamentate, fara un proiect coerent, fara garantii clare in privinta beneficiilor, precum si a capacitatii administrative.

Vorbind despre viziune si competitivitate pe termen lung, probabil ca cel mai important pas pe care trebuie sa il facem este dezvoltarea infrastructurii. Nici un sector nu poate performa in lipsa infrastructurii, indiferent prin ce mijloace am incerca sa il sustinem.

Constat cu ingrijorare ca, din pacate, guvernarile trec, dar problemele infrastructurii raman, in ciuda faptului ca nu banii lipsesc, nici cei nationali, nici cei europeni.

Poate ar fi relevant, de exemplu, ca un important criteriu de performanta al unei guvernari sa fie tocmai absorbtia fondurilor europene si implementarea proiectelor de investitii, nu neaparat disputa despre cine creste mai repede salariile bugetarilor.

Este evident ca salarizarea trebuie imbunatatita, iar solutiile durabile trebuie cautate la nivelul performantei economiei, in ritmul si sustenabilitatea cresterii economice.

Doamnelor si domnilor,

Sunt convins ca mediul de afaceri simte faptul ca, in plan european si chiar international, suntem intr-un moment de rascruce, in care revolutia tehnologica si cea digitala vor aseza lumea pe cu totul alte baze, in alte cadre de referinta, iar economiile nationale pot face salturi inteligente in privinta potentialului lor economic.

De aceea trebuie sa evaluam cu atentie competentele si avantajele noastre competitive, capitalul intelectual de care avem nevoie pentru aceasta „noua economie”, pentru care trebuie sa ne pregatim.

Prin sistemul nostru educational, Romania trebuie sa faca o optiune serioasa, profunda, inspre competitivitate si spirit antreprenorial. imi doresc ca tanara generaţie sa invete inca din scoala virtutile competitiei si ale liberei initiative. Numai asa putem spera ca vom inlatura prapastia dintre scoala si piata muncii, daca vom introduce si scoala in rigoarea competitiva a economiei de piata.

Parcursul nostru nu trebuie si nu poate fi privit separat de contextul european actual, aflat el insusi in plina nevoie de reafirmare. Atunci cand s-a discutat despre o Uniune Europeana cu mai multe viteze, Romania s-a opus din principiu, fiind convinsi ca proiectul european are nevoie mai mult decat oricand de forta solidaritatii, nu de viteze sau unitati de masura diferite.

Eu am convingerea ca locul meritoriu al Romaniei in Europa trebuie si poate fi castigat prin performante, credibilitate si viziune, printr-un efort comun din partea politicienilor si din partea tuturor celor care doresc modernizarea Romaniei. Cu acest obiectiv am initiat Proiectul de tara, la care mediul de afaceri poate avea o contributie esentiala.

Doamnelor si domnilor,

Romania are nevoie de politici economice responsabile si echilibre sanatoase, care sa consolideze stabilitatea macroeconomica, indispensabila pentru dezvoltarea noastra. Despre imperativul unui parcurs economic responsabil am discutat pe rand, in calitate de Presedinte al tarii, cu toate guvernele cu care m-am intalnit pana acum.

Doresc sa va asigur ca voi pleda in continuare pentru predictibilitate si responsabilitate economica, pentru un parteneriat social real, care sa fie parteneriatul intre generatii, astfel incat beneficiile de astazi sa nu devina o nota de plata grea pentru generatiile de maine. Eu ma raportez continuu la un principiu, potrivit caruia echilibrul si masura sunt dintotdeauna esentiale, in tot ceea ce facem.

Cu aceste ganduri am decis sa vin astazi aici, la dialogul cu dumneavoastra. si pentru a-l face si mai predictibil, in viitor, va propun ca acest exercitiu de consultare si dezbatere sa fie organizat cel putin anual, sub Patronajul Administratiei Prezidentiale, si sa putem trece in revista, mai pe indelete, poate de-a lungul a doua zile de dezbateri, atat performantele, cat si provocarile economiei tarii noastre din anii urmatori.

Multumesc!”

loading...
loading...
Loading...
Spre TOP