Economic

Indicele Robor la 3 luni a atins un record al ultimilor trei ani! A depasit pragul de 2%!

 

Indicele Robor la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile la majoritatea creditelor in lei, a crescut miercuri pana la nivelul de 2,06%, cel mai mare din octombrie 2014 pana in prezent, potrivit datelor BNR.

Loading...

Marti, indicatorul Robor la 3 luni a urcat la 1,92%. Robor la 3 luni este indicatorul principal in functie de care se calculeaza dobanzile variabile la creditele imobiliare in lei. Nivelul atins miercuri – 2,06% – este cel mai mare din 31 octombrie 2014, cand a atins pragul de 2,07%.

Indicatorul a crescut accelerat din data de 18 septembrie, cand a atins nivelul de 1%. Indicele Robor la 6 luni a crescut miercuri la 2,17%, cel mai mare nivel din 10 noiembrie 2014, cand a fost 2,22%.

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobanzii pentru creditele in lei acordate pe piata interbancara, iar creşterea acestui indicator va duce la un avans al ratelor in cazul creditelor in lei.

Evolutia dobanzilor pe piata monetara este de obicei corelata cu evolutia randamentelor la titlurile de stat. Dobanzile interbancare au scazut puternic anul trecut, iar Robor la 3 luni a inregistrat in septembrie şi in octombrie 2016 un nivel minim istoric de 0,68% pe an.

Dobanzile au reintrat pe o traiectorie ascendenta de la fnalul lunii octombrie 2016, chiar daca s-au oprit, o lunga perioada, intre 0,8% şi 0,9%, pentru Robor la 3 luni.

loading...
loading...
Loading...
Spre TOP