Inca o tara UE inchide usa tirurilor romanesti!

1017

In timp ce Romaniei i se interzice sa incurajeze vanzarea produselor alimentare autohtone, in numele libertatii pietelor si comertului din UE, tarile straine isi inchid putin cate putin piata transporturilor rutiere in fata transportatorilor romani, sub privirile ingaduitoare ale Comisiei Europene si in absenta oricaror reactii venite din partea Ministerului Transporturilor si Guvernului.

Ultima tara care se aliniaza curentului indreptat impotriva transportatorilor romani este Italia, dupa Franta, Belgia si Germania. Camera Deputatilor a Parlamentului Italian a aprobat, la 05 iunie 2017, proiectul de lege pentru ratificarea Decretului-lege 50/2017, care pretinde ca ar contine “politici corective de conturi publice”, dar care, in fapt, are ca scop golirea tarii de firmele si soferii din estul Europei, informeaza publicatia de specialitate TIR Magazin.

Italienii au reactionat astfel in numai cinci zile la un asa zis “pachet de mobilitate” prezentat, pe 31 mai 2017, de Comisia Europeana. Publicatia mensionata acuza o „incapacitate a guvernului european de a reactiona corect pentru protejarea libertatii de miscare a fortei de munca, unul dintre idealurile pentru care s-a creat Uniunea Europeana”. Inactiunea Comisiei Europene a dat curaj politicienilor din tarile bogate sa vina cu pachete legislative prin care tarile sarace sunt scoase de la “masa comuna”. Proiectul de lege urmeaza sa fie dezbatut acum si de Senatul italian, care e putin probabil sa aduca modificari substantiale textului.
in actuala forma, proiectul de lege reduce drastic timpul in care un sofer poate face cabotaj pe teritoriul Italiei la volanul unui camion inmatriculat de o firma din strainatate (cabotajul este activitatea de transport prestatata pe teritoriul unei tari dec atre o firma de transport dintr-o alta tara. Este insa de neinteles mentinerea aceastei notiuni ce dateaza din perioada pre-aderare, atat timp cat granitele UE nu mai exista din punct de vedere economic comercial iar Uniunea Europeana se considera a fi o singura piata. Mai mult, firmele din alte tari trebuie sa notifice autoritatile italiene despre operatiunile de transport pe care le efectueaza in aceasta tara. De asemenea, pentru a creste exponential costurile firmelor, si italienii impun un plafon minim in euro de plata a soferilor, precum si proceduri de rambursare a cheltuielilor de deplasare, cazare si masa. O copie a notificarii, impreuna cu contractul de munca (sau documentatia echivalenta) si salariul soferului, trebuie sa fie la bordul vehiculului, astfel incat sa poata fi controlate de catre politia rutiera.

Toate documentele trebuie sa fie traduse in limba italiana. Lipsa acestor documente de pe vehicul (sau prezenta unei documentatii care nu corespunde cu ceea ce este cerut de standard -cum ar fi statul de plata netradus in italiana) are ca rezultat aplicarea unei amenzi de la 1.000 euro la 10.000 euro. in acord cu un nou articol, amenda trebuie platita imediat agentulului care instrumenteaza cazul, sub sanctiunea retinerii vehiculului pana la maximum 60 de zile. Ca o consecinta directa a noilor pachete legislative din tarile occidentale, va creste din nou numarul propriilor cetateni angajati in transportul rutier. Cele mai multe firme est-europene nu vor putea face fata hatisului birocratic instituit peste noapte de Vest. Aceste companii vor fi silite sa renunte la transporturile intracomunitare si sa isi concedieze mare parte dintre soferii profesionisti folositi acum pentru aceste operatiuni.

Inclusiv firmele vestice de transport care si-au deschis firme in Est pentru a angaja la costuri mai mici soferi cu care sa lucreze in propriile tari vor fi afectate. Mai mult, patronii acestor firme risca si sa fie acuzati de evaziune fiscala pentru ca aplica un sistem in care presteaza servicii de transport in propriile tari si platesc taxe si impozite mult mai mici in tarile din estul Europei.

Pe termen scurt, politicienii vestici dau lovituri de imagine pentru ca redeschid piata transporturilor pentru soferii lor profesionisti, care sunt mai pretentiosi si mult mai scumpi decat cei est-europeni. Pretul social va fi platit de un mare numar de soferi din tarile estice, care isi vor pierde locurile de munca. Pe termen mediu si lung, cresterea costurilor cu transportul rutier va face ca pretul la raft al produselor sa creasca substantial, adica o lovitura pentru toti cetatenii acelor tari. Masura italienilor vine dupa ce tari precum Germania, Franta, Belgia au ridicat numeroase cerinte care impiedica practic accesul soferilor est-europeni pe pietele lor. Citeste aici mai mult pe acest subiect