Stiri internationale

Igor Dodon vrea sa impuna moldovenilor limba rusa! Ce se intampla cu istoria Romaniei!

Presedintele Republicii Moldova vrea ca limba rusa sa redevina obligatorie in scoli, iar istoria Romaniei sa fie inlocuita cu „Istoria Moldovei”.

Presedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, vrea ca limba rusa sa fie, din nou, obligatorie in scolile de peste Prut. intr-o declaratie facuta pentru postul public de televiziune din Rusia, Igor Dodon afirma ca deja peste 90% dintre moldoveni vorbesc limba rusa, iar acesta e un aspect pozitiv pentru relatiile economice, culturale si politice cu Moscova.

Loading...

„Sunt de parere ca trebuie sa reintoarcem studierea obligatorie a limbii ruse in scoala. Acum doi-trei ani, invatarea acestei limbi a devenit optionala. Pentru aceasta, este necesar de a schimba programele scolare”, a declarat Igor Dodon intr-un interviu pentru postul de televiziune Rossia 24. „Cunoasterea limbii ruse pentru moldoveni reprezinta un avantaj foarte serios. Acesta este un avantaj asupra altor vecini de-ai nostri”, a mai declarat presedintele moldovean, citat de agora.md.

In prezent, limba rusa in Republica Moldova are statut de limba de comunicare interetnica.

Zilele trecute, Igor Dodon anunta ca vrea ca „Istoria Romaniei” sa fie inlocuita in scoli cu „Istoria Moldovei”. Argumentul – multi dintre moldoveni n-ar fi de acord sa li se impuna o alta istorie si o alta identitate. Are si justificari pentru aceste declaratii Igor Dodon: „Moldova ar putea sa dispara ca stat, daca procesul de romanizare nu va fi oprit”, relateaza Digi24.

Pe de alta parte,  saptamana trecuta, Dodon a propus o initiativa legislativa care presupune excluderea obligativitatii examenelor de bacalaureat pentru liceeni, o initiativa catalogata drept „o gluma” de catre actualul ministru al educatiei din Republica Moldova, Corina Fusu.

De altfel, inca din timpul campaniei electorale, Igor Dodon si-a exprimat opinia ca examenul de bacalaureat ar trebui eliminat, deoarece i-ar stresa prea tare pe elevi si ca ar fi provocat chiar si cazuri de suicid, declaratiile sale fiind criticate de specialisti si societatea civila, mentioneaza Agerpres.

loading...
loading...
Loading...
Spre TOP