Sanatate

Iata de ce nu ar trebui sa ignori niciodata acest simptom si ce poti face – Ochii inlacrimati

 

Ochii inlacrimati sau asa cum este numita in termeni medicali aceasta conditie, epifora, cauzeaza aparitia lacrimilor in exces. Citeste in continuare motivul pentru care nu ar trebui sa ignori niciodata aceste simptome si ce poti face in acest caz.

Loading...

Ochii inlacrimati (sau, in termeni medicali, epifora) apar atunci cand sunt produse lacrimi in exces. Acestea, in loc sa se scurga prin canalul naso-lacrimal, ajung pe fata. Desi lacrimile sunt produse in mod normal pentru a curata ochiul, prea multe lacrimi pot ingreuna vederea, asa ca aceasta afectiune trebuie tratata.

Cel mai adesea, afectiunea apare la bebelusii cu varsta sub un an si la adultii de peste 60 de ani. Simptomele pot aparea doar la unul sau la ambii ochi. Cea mai frecventa cauza este blocarea canalului lacrimal, sau ingustarea lui, de obicei aparuta in urma unei inflamatii. Atunci cand canalul lacrimal este astupat sau ingustat, lacrimile nu se vor putea scurge si se vor aduna in sacul lacrimal. Stagnand acolo, ele pot creste riscul de infectie si vor produce un lichid vascos. Infectia se poate extinde din acea zona, cu usurinta, si la nas.

O alta cauza este productia exacerbata de lacrimi, care apare de obcei atunci cand ochii sunt iritati. Organismul incearca sa produca mai multe lacrimi pentru a curata factorul iritant. Iritatia poate aparea atunci cand ochii intra in contact cu anumiti compusi chimici (cum se intampla cand taiem o ceapa, de exemplu), cand ochiul este zgariat sau avem particule de praf sub pleoape, atunci cand suferim de conjunctivita alergica sau infectioasa, cand genele cresc inspre interiorul ochiului etc.

Tratamentul acstei afectiuni depinde de cat de grave sunt simptomele. In cele mai multe cazuri, medicii vor recomanda doar o igiena mai atenta, pentru ca afectiunea se remediaza de la sine. In anumite cazuri, cand apare o inflamatie sau chiar infectie, ochii vor fi tratati cu unguent oftalmic pe baza de antibitice. In cazurile in care canalul lacrimal este blocat se poate recurge la mici interventii chirurgicale care fie il deblocheaza, fie creaza un alt canal, in zona in care acestea este blocat, pentru ca lacrimile sa se poata scurge.

Uneori, lacrimile pot avea un continut mare de lipide – grasimi, astfel ca ele se vor dispersa neuniform pe suprafata ochiului, lasand anumite portiuni mai uscate si determinand astfel organismul sa produca mai multe lacrimi, ca sa remedieze situatia.

Sursa: jurnalul.ro

loading...
loading...
Loading...
Spre TOP