Sanatate

Iata ce efect are artroza asupra organismului tau si ce schimbari produce aceasta!

 

Artroza este o afectiune ce nu ar trebui sa fie ignorata si cu toate acestea, cati dintre noi stim detalii legate de aceasta afectiune si de modul in care aceasta ne ataca organismul. Citeste in continuare pentru a afla mai multe.

Loading...

Curgerea timpului ataca fara mila articulatiile, se degradeaza cartilagiul, se modifica in rau compozitia lichidului sinovial de ungere si se ajunge la uzura in incheieturi, in articulatii, numele bolii fiind de artroza. In extremis, articulatia stricata, cu dureri si anchilozari, se inlocuieste cu proteze de articulatie. Este oare bine sa se treaca la protezare devreme, de la primele neplaceri, sau aceasta ultima solutie este cazul sa fie infaptuita dupa ce s-au epuizat tratamentele cu medicamente?

De la aceasta dilema au pornit polemici intre reumatologi, care sunt de fapt medici internisti, si ortopezi, care sunt si chirurgi. Profesorul Andrei Firica, sef de scoala in ortopedie, membru de onoare al Academiei de Ortopedie a Frantei sustine ca nu trebuie sa intarzii prea mult cu grefarea unei proteze, sa apelezi la aceasta solutie cand articulatia s-a facut praf si pulbere. Venind pentru protezare in faza avansata a artrozei, cand deteriorarea articulatiei este profunda, chirurgul este obligat sa sacrifice mult os pentru implantarea protezei. Reumatologii nu cred ca e cazul sa apelezi la proteza pana nu epuizezi terapiile medicamentoase. Ei pledeaza pentru tratamente cu antiinflamatoare si, in situatia de dureri mari, pentru infiltratiile cu medicamente chiar in epicentrul artrozei. Numai ca medicamentele antiinflamatoare au o lista destul de mare de efecte secundare rele, dintre care si atacul antiinflamatoarelor asupra mucoasei digestive, care provoaca hemoragii digestive cu pericol mare. Pentru preintampinarea efectelor secundare asupra mucoasei digestive, administrarea de antiinflamatoare trebuie insotita de unele medicamente de protectie a aparatului digestiv. Oricum, doar medicii sunt cei care prescriu tipul de medicament antiinflamator care va fi utilizat, dozele si alte amanunte. De asemenea, reumatologii atrag atentia ca infiltratiile se fac doar de doua ori pe an.

Artroza ataca acel cartilaj pe post de amortizor, el se macina, isi pierde claritatea si elasticitatea, se roade neuniform, in unele portiuni se subtiaza mai mult, chiar dispare cartilajul si se ajunge la acea nedorita frecare os pe os, aducatoare de dureri mari. Se modifica in sens negativ si componenta lichidului sinovial, lubrifiantul in articulatie, viscozitatea se altereaza si, astfel, se deschide si mai larg usa artrozelor.

Cele mai frecvente implantari de proteze se fac la sold, pe locul doi e genunchiul si mai putine grefari la glezna, la cot. Exista o gama larga de tipuri de proteze, medicul si bolnavul aleg si in functie de pret, de fiabilitate, de cost. Casa de asigurari de sanatate asigura plata operatiei si a pretului unei proteze de complexitate medie.

Sursa: jurnalul.ro

loading...
loading...
Loading...
Spre TOP