Hunor a prins grai dupa decizia controversata a CCR! „Romania nu este stat model in ceea ce priveste drepturile minoritatilor”

513

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, spune ca decizia prin care legea de infiintare a Liceului Romano-Catolic din Targu-Mures a fost declarata neconstitutionala reprezinta „un mesaj extrem de dur in 2018 din partea CCR”. Kelemen Hunor a precizat ca respecta decizia, dar nu poate accepta argumentele, urmand sa aiba o intalnire cu reprezentantii Bisericii Catolice si cu reprezentantii parintilor, pentru a vedea ce vor face mai departe.

„Comunitatea asteapta aplicarea drepturilor consfintite prin Constitutie, daca nu se poate prin autoritatea locala si s-a demonstrat ca nu se poate, de la Guvern, de la Parlament. Este un mesaj extrem, extrem de dur in 2018 din partea Curtii Constitutionale, institutie fundamentala a unui stat de drept catre o minoritate, catre comunitatea maghiara, catre elevi, catre copii, catre parinti, care spune ca nu aveti dreptul sa aveti o scoala. Nici Parlamentul, nici autoritatile locale nu au reusit sa infiinteze o astfel de scoala. in rest, sunt povesti de adormit copii”, a declarat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a spus ca respecta decizia CCR, dar nu poate accepta argumentele, afirmand ca urmeaza sa aiba intalniri si cu reprezentantii Bisericii Catolice si cu reprezentantii parintilor, pentru a vedea ce vor face mai departe.

„Eu respect decizia CCR de fiecare data, cand imi place si cand nu-mi place, dar nu pot sa accept aceste argumente si modul in care au fost prezentate de presedintele Curtii Constitutionale. Ne vom intalni cu reprezentantii Bisericii Catolice si cu reprezentantii parintilor, vom vedea care este urmatorul pas dupa ce va aparea si motivarea Curtii Constitutionale. inca o data, PNL si PMP au aratat fata adevarata a partidelor respective. si CCR a demonstrat, inca o data, ca Romania nu este stat model in ceea ce priveste drepturile minoritatilor nationale. intr-un stat model nu se ia o astfel de decizii, nici macar nu ar fi trebuit sa ajungem la CCR fiind vorba despre o scoala, despre o institutie in care se preda limba materna. si aceasta minoritate are nevoie de elite, fara scoli nu ai cum sa produci elite”, a continuat acesta.

intrebat de ce nu poate fi infiintat acest liceu prin autoritatile locale, nu printr-un proiect de lege, Kelemen Hunor a spus: „S-a infiintat o data, dupa aceea, anul trecut au fost trei, patru hotarari votate cu majoritate, dar niciuna nu a fost semnata de secretarul primariei si directorul care raspunde de scoli. Daca ei nu semneaza, acea hotarare poate fi atacata in contencios administrativ. Asa s-a intamplat, asa a fost de fiecare data. Nu poti sa iesi din acest cerc vicios daca mergi permanent la autoritatea locala ai majoritate acolo si dupa aceea te trezesti la tribunal cu unii care ar trebui sa mearga la psihiatrie, nu la tribunal si atunci nu ai cum sa iesi din acest cerc vicios”.

El spune ca refuzul autoritatilor locale de a infiinta liceul a dus la depunerea unui proiect in Parlament.

„De aceea am spus ca Parlamentul este cel care legifereaza, este forul suprem de la care oamenii asteapta chestiuni care nu pot fi rezolvate in alta parte. Ma intreb si eu: ce mai ramane pentru aceasta comunitate daca nici autoritatea locala, nici Guvernul, nici Parlamentul nu sunt in stare, nu pot si CCR respinge si aceasta varianta, sa infiinteze o scoala? Ce ramane de facut? Vom discuta cu parintii si cu Biserica Catolica, vom lua o decizie, dar acum nu stiu care. Oricum, trebuie sa cautam o iesire din aceasta situatie, fiindca nu o sa lasam comunitatea fara scoala”, a mai spus liderul UDMR.

Curtea Constitutionala a Romaniei a admis, luni, sesizarea depusa de un grup de 50 de parlamentari PNL si 16 parlamentari PMP privind legea de infiintare a Liceului Romano-Catolic din Targu-Mures, cu predare exclusiv in limba maghiara.

Legea a fost atacata la Curtea Constitutionala in 13 februarie, sesizarea fiind formulata de 50 de parlamentari PNL si 16 parlamentari PMP.

„in urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a admis obiectia de neconstitutionalitate formulata si a constatat ca Legea pentru infiintarea Liceului Teologic Romano-Catolic II. Rákóczi Ferenc este neconstitutionala. in motivarea solutiei pronuntate, Curtea a retinut ca dreptul de a dispune cu privire la infiintarea, desfiintarea, fuziunea sau divizarea unitatilor de invatamant de stat, confesional si particular, preuniversitare, apartine autoritatilor administratiei publice locale, cu avizul conform al inspectoratelor scolare. Operatiunea juridica se circumscrie domeniului de reglementare al actelor cu caracter infralegal, administrative, si nu corespunde finalitatii constitutionale a activitatii de legiferare, care presupune reglementarea unei sfere cat mai largi de relatii sociale generale, in cadrul si in interesul societatii”, se arata in comunicatul CCR.