Hans Klemm, mesaj catre romani! „Una dintre prioritatile cheie este promovarea prosperitatii economice pentru SUA si Romania”

466

Ambasadorul SUA in Romania, Hans Klemm, a declarat luni ca promovarea prosperitatii economice pentru SUA si pentru Romania este una dintre prioritatile cheie pentru parteneriatul strategic al celor doua tari.

“Dupa criza financiara globala Romania si-a revenit si acum se bucura de o crestere economica foarte puternica devenind mai competitiva, creand legaturi comerciale cu UE, primind investitii straine directe si promovand de stabilitate macro-economica si reforme ale pietei financiare.

In timp ce Romania are inca posibilitatea de a-si imbunatati competitivitatea in infrastructura, educatie si sistemul de sanatate, dezvoltarea tarii este un lucru cert. in 2016, cresterea Romaniei a fost de 59% pentru PIB comparat cu media europeana. (…) Pe langa prosperitatea economica, Romania a intrat si intr-o noua schema politica prin acest Parteneriat strategic cu SUA. (…) Una dintre prioritatile noastre cheie este promovarea prosperitatii economice pentru SUA si pentru Romania, iar Parteneriatul nostru strategic este format de acest angajament pentru sporirea oportunitatilor economice. (…) SUA si Romania s-au angajat sa respecte valorile democratice, incluzand aici statul de drept, sa aiba piete deschise si sa promoveze drepturile omului si sa creeze legaturi puternice intre toate natiunile”, a spus ambasadorul american, la conferinta “Despre lumea in care traim” organizata la Ateneul Roman, scrie Agerpres.

Hans Klemm a afirmat, in schimb, ca o oportunitate ratata in ceea ce priveste prosperitatea a fost un schimb mai mare intre industriile cinematografice din Romania si din SUA.

″in ceea ce priveste prosperitatea, o oportunitate ratata a fost, de exemplu, un schimb mai mare intre industria cinematografica din Romania si din SUA. Romania intra in concurenta cu multe alte tari pentru investitii americane, respectiv tarile vecine, dar si cu Irlanda si cu statele care alcatuiesc natiunea americana. Americanii trebuie sa hotarasca daca fac investitii in Romania sau in Alabama, si asa stau lucrurile si in industria cinematografica”, a sustinut oficialul american.

El a vorbit in cadrul conferintei despre globalizare.

“SUA se angajeaza alaturi de democratiile industrializate si alte state care au aceleasi puncte de vedere impotriva agresiunii economice, dorind sa modernizeze tratatele existente, vor sa contracareze practicile de comert incorecte, vor sa contracareze coruptia straina, vor sa lucreze cu parteneri care gandesc la fel si sa faciliteze oportunitati pentru pietele noi. Astfel, SUA doresc sa conlucreze cu parteneri comerciali si sa modernizeze sistemul international comercial in beneficiul tuturor. Temerile impotriva presiunilor protectioniste par sa fie o reactie exagerata si in ciuda acestei retorici, globalizarea nu a ajuns la un curent contrar serios si chiar daca s-ar intampla acest lucru, ar fi o greseala sa vorbim despre sfarsitul ei”, a afirmat Hans Klemm.

El a adaugat ca daca lumea nu s-a prabusit din punct de vedere economic dupa marea criza din 1930, acest lucru nu se va intampla nici in 2020.

Pe de alta parte, ambasadorul american a afirmat ca guvernele ar trebui sa aiba o reactie “putin mai intruziva” in reglementarea functionarii platformelor on-line, in contextul stirilor fals

Sursa: Agerpres