Guvernul Mihai Tudose a fost investit de Parlament!

747

Guvernul condus de Mihai Tudose a fost investit de catre Parlament cu 275 de voturi favorabile, au anuntat surse din conducerea Parlamentului.

Un numar de opt parlamentari PSD nu au fost prezenti la votul privind investirea Guvernului Tudose, printre care si Victor Ponta si Liviu Plesoianu, care au anuntat ca nu vor sustine acest Executiv.

Potrivit anunturilor secretarilor celor doua Camere, care au facut numaratoarea si au impartit bilele pentru vot parlamentarilor prezenti, din PSD au lipsit deputatii Marina Coste, Camelia Gavrila, Mihaela Hunca, Liviu Plesoianu si Victor Ponta, precum si senatorii Adrian Nicolae Diaconu, Cristian Dumitrescu si Vasile Ilea. Victor Ponta si Liviu Plesoianu au anuntat ca nu vor vota Guvernul Tudose.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat joi, de la tribuna plenului reunit in care urmeaza sa se acorde votul de incredere guvernului Mihai Tudose, ca, in urma motiunii de cenzura impotriva cabinetului Grindeanu, Parlamentul este mai puternic si a revenit pe locul pe care il merita in raport cu puterea executiva, in conditiile in care, mult timp, Legislativul a fost tratat ca o anexa a Guvernului.

„Dupa aproape sase luni de guvernare, coalitia PSD-ALDE vine in fata dumneavoastra cu o noua formula de guvern si cu un nou prim-ministru pentru a cere din nou votul de incredere al Parlamentului. Este intr-adevar o premiera in politica romaneasca ca o majoritate parlamentara sa-si schimbe prin motiune de cenzura premierul pe care l-a investit. Da, este pentru prima data cand se intampla acest lucru, dar eu spun cu toata convingere ca este un lucru bun ca aceasta clasa politica a utilizat si aceasta optiune pe care nu a folosit-o nicio alta majoritate parlamentara”, a afirmat presedintele Camerei Deputatilor.
Liviu Dragnea a sustinut ca, in urma adoptarii motiunii de cenzura impotriva guvernului Grindeanu, Parlamentul a devenit mai puternic.

„Le spun tuturor ca azi, in urma motiunii de cenzura adoptata impotriva fostului guvern, Parlamentul este mai puternic si a revenit pe locul pe care il merita in raport cu puterea executiva. Mult timp, Parlamentul a fost tratat ca o anexa a Guvernului, ca o masina de vot care trebuia sa aprobe pe banda rulanta OUG emise de guvern”, a completat liderul PSD.

El a sustinut ca, pentru prima data, Guvernul „a primit un semnal clar ca in Parlament se afla puterea politica si legitimitarea data de votul romanilor”.

„Lucrurile au inceput sa se schimbe serios in aceasta noua legislatura. In primul rand, numarul de ordonante a fost redus considerabil si am vazut legi importante care s-au dezbatut serios in Parlamentul Romaniei, au fost dezbateri parlamentare reale, incarcate cu legitimitatea politica primita prin vot”, a subliniat presedintele PSD.

„Ii transmit domnului prim-ministru desemnat, Mihai Tudose, ca vom urmari cu mai multa atentie, dar in acelasi timp vom fi si mai aproape ca termenele din programul de guvernare sa fie respectate (…) Atrag atentia viitorului cabinet ca angajamentul pe care noi, oamenii politici, ni l-am asumat in fata cetatenilor a fost de a creste veniturile pentru toti romanii, nu doar pentru cei care lucreaza in sectorul public”, a spus Liviu Dragnea.

„Domnul Mihai Tudose e un manager pe care il consider bun, pe care il desemnam azi sa puna in aplicare strategia noastra de dezvoltare a Romaniei pentru urmatorii ani. Am credinta ca va fi un manager bun, ramane insa sa demonstreze prin felul in care va gestiona actul de guvernare”, a completat liderul PSD.

Liviu Dragnea si-a exprimat increderea ca guvernul Tudose va fi mai performant, eficient si determinat in realizarea prevederilor din programul de guvernare.

 Premierul desemnat Mihai Tudose a afirmat, in sedinta de plen a Parlamentului in care se va da votul de investire ca Romania nu are nevoie de un guvern relaxat, ci de unul in stare permanenta de alerta.

Mihai Tudose a spus, in discursul sustinut in fata Parlamentului, ca noul guvern va trebui sa depaseasca starea de ”normalitate relaxata” a guvernului condus de catre Sorin Grindeanu.

”Cred ca Romania are nevoie de un guvern nerelaxat, aflat in stare de alerta, de efort permanent, preocupat de termene si realizari (…) Cine vrea sa normalitate, sa-si ia un loc de munca cu program fix”, a spus Tudose.

El i-a asigurat pe parlamentari ca se va angaja ”cu toata energia” in atingerea programului de guvernare, care a fost modificat pentru corecta intarzierile din ultimele doua luni.

”Am fost propus de presedintele PSD, Liviu Dragnea, si acceptat de presedintele Iohannis pentru a da un curs cerintei de crestere a fondurilor la buget si nu vreau sa insel increderea acordata”, a mai spus Mihai Tudose.