Stiri Romania

Guvernul lui Dragnea loveste dur in romanii din strainatate! Ce se intampla cu banii lor!

Romanii care pleaca la munca in strainatate, chiar si in alte state din Uniunea Europeana, vor fi afectati intr-o masura foarte mare de planurile Guvernului de modificare a Codului Fiscal pentru introducerea impozitului global si inlocuirea contribuabilului persoana fizica cu gospodaria fiscala.

Loading...

Draftul, aflat in discutie la nivelul Ministerului Finantelor si prezentat in premiera inca de miercuri de Profit.ro, prevede si ca romanii care pleaca sa munceasca in alta tara vor datora impozit statului roman daca nu-si muta rezidenta fiscala in tara in care se duc. Riscurile sunt foarte mari ca acestia sa fie impozitati de doua ori, de statul in care lucreaza, dar si de statul roman, a declarat pentru Profit.ro Gabriel Sincu, director executiv al departamentului de asistenta fiscala si juridica la EY Romania.

Un articol din draftul Ministerului Finantelor prevede ca impozitul pe venit se aplica in cazul persoanelor fizice rezidente romane, cu domiciliul in Romania, veniturilor obtinute din orice sursa, atat din Romania, cat si din afara Romaniei. „Eu pana acum daca eram roman si aveam un contract de munca in strainatate si desfasuram activitatea in strainatate, nu ma intreba nimeni aici de impozite. Plateam impozit acolo si veneam acasa cu banii, suma neta, si nu aveam nici macar obligatii declarative. Sunt banii mei, obtinuti din contract de munca acolo. La revedere”, a spus Gabriel Sincu.

Daca se adopta forma actuala din draftul Ministerului Finantelor, pentru a beneficia de scutire la plata impozitului in Romania, o persoana va trebui sa-si mute rezidenta in afara Romaniei, astfel incat sa nu plateasca impozit in doua locuri. Proiectul de modificare a Codului Fiscal prevede ca persoana fizica rezidenta romana, cu domiciliul in Romania, care dovedeste schimbarea rezidentei intr-un stat cu care Romania are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri, este obligata in continuare la plata impozitului pe veniturile obtinute din orice sursa, atat din Romania, cat si din afara Romaniei, pana la data schimbarii rezidentei.

Aceasta persoana are obligatia completarii si depunerii la autoritatea competenta din Romania a unui formular, cu 30 de zile inaintea plecarii din Romania pentru o perioada sau mai multe perioade de sedere in strainatate care depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive, si va face dovada schimbarii rezidentei fiscale intr-un alt stat. „Trebuie sa am mare grija cum gestionez toata partea asta (de schimbare a rezidentei, n.r.). La perioade mai scurte, care nu permit mutarea rezidentei fiscale, impozitarea se va face in Romania”, a afirmat Sincu.

loading...
loading...
Loading...
Spre TOP