Fost ministru de Externe al Ungariei, despre centenar: „Maghiarii nu vor fi surprinsi ca romanii vor sarbatori, dar nici romanii sa nu fie surprinsi ca pentru maghiari e un fel de doliu”

620

Centenarul Marii Uniri nu este un motiv de sarbatoare pentru vecinii unguri. insa respectul lor pentru acest eveniment exista. Chiar daca la nivel de politica externa intre Romania si Ungaria mai apar din cand in cand scantei, romanii si ungurii raman in relatii bune, atat in Transilvania, cat si in afara ei, indiferent de limba in care cer paine vanzatoarei de la brutarie.

Anul acesta Romania va sarbatori 100 de ani de la Unire, o aniversare mai putin fericita pentru maghiari. Credeti ca tensiunile vor fi inevitabile intre cele doua tari?

Geza Jeszenszky, fostul ministru de externe al Ungariei: „Oamenii cu bun simt si bune intentii pot rezolva orice diferende. Oamenii orbi, nationalistii orbi sunt incapabili, dar ei nici nu sunt interesati in pace si prietenie. Ei cred in putere si comportament agresiv. Practic nimeni in Ungaria, sau mai exact nimeni cu bun simt nu poate crede ca granitele se vor schimba,

Este ceva ce nationalistii din Romania dar si din Slovacia… nu spun ca nu o cred, dar nu vor sa o creada. incearca sa convinga publicul ca inca exista un pericol maghiar. E o prostie. Nu doar pentru ca maghiarii iubesc pacea, niciun maghiar nu ar fi gata sa moara, nu doar pentru Transilvania, dar nici pentru un sat, sa zicem, in Ucraina. Pot sa strige, pot sa semneze petitii, dar sa-ti dai viata nu mai este la moda in Europa, sa spun asa. Deci eu cred ca centenarul poate avea derapaje dar poate fi si foarte bun. Derapajul poate fi tonul agresiv, de ambele parti.

Mai ales daca Romania, sau anumiti lideri romani sau presa romana ar spune: este marea noastra victorie asupra ungurilor, si noi, ca invingatori, putem dicta, mai ales maghiarilor, comunitatii maghiare din Romania. O politica de bun simt ar fi ce am citit de exemplu de Lucian Boia, ca noi, romanii trebuie sa intelegem ca este un subiect foarte dureros pentru Ungaria, pentru maghiarii din Romania si Ungaria. Dar ce ar putea fi o solutie buna? in opinia mea, nu doar sa inteleaga ca maghiarii nu pot sarbatori cu sinceritate. Este firesc.

Niciun om cu bun simt nu sarbatoreste infrangerea, o infrangere nationala. Maghiarii nu vor fi surprinsi ca romanii vor sarbatori, dar nici romanii sa nu fie surprinsi ca pentru maghiari e un fel de doliu. Dar nu e suficient si poate ca aici voi parea naiv, desi stiu ca nu este foarte probabil ce voi spune. Dar centenarul este o buna oportunitate pentru un nou inceput, de a arata marinimie. Ceea ce ar fi aplaudat de Ungaria si am putea avea o prietenie sincera intre cele doua tari”, spune fostul diplomat pentru Digi24.