Financial Times critica UE pentru ce se intampla in Romania si Ungaria!

412

„In interiorul UE, dedicarea blocului fata de valori este cu jumatate de masura”, scrie Financial Times intr-un articol in care critica lasitatea Uniunii Europene de a actiona contra regimurilor din Romania si Ungaria.

”In acest weekend zeci de mii de romani au iesit in strada in capitala Bucuresti pentru a protesta contra coruptiei si nepotismului care-si fac de cap. Societatea civila si-ar dori un sprijin puternic din partea UE, insa blocul pare reticent sa se ia la lupta cu acest flagel vechi de decenii, care a paralizat institutiile statului roman.

Acelasi lucru poate fi afirmat si in privinta Ungariei, unde ONG-urile sunt luate in colimator. UE a fost rusinos de ineficienta. Iar Partidul Popular European, grupul conservator din Parlamentul European, refuza sa expulzeze din randurile sale partidul de dreapta FIDESZ al premierului Viktor Orban, de teama ca astfel nu va mai fi cel mai mare grup din parlament dupa alegerile de anul viitor. Regimurile autoritare si liderii populisti din Europa isi consolideaza pozitia din cauza lasitatii UE.

Pe de alta parte, activistii care inca mai privesc Europa ca pe un gardian al valorilor si al bunului simt nu sunt singurii perdanti. UE insasi isi pune in pericol tocmai acele principii pe baza carora a fost cladita”, scrie Financial Times, citata de Rador.