Stiri Romania

Eurostat arata o statistica ingrijoratoare: Unu din patru tineri romani sta degeaba!

Romania se afla pe locul doi in Europa, dupa Italia, cu 23% dintre tineri care nu muncesc si nici nu merg la facultate, potrivit datelor institutului european de statistica Eurostat. Adica, 1 din 4 tineri sta degeaba. ii depasim chiar si pe vecinii bulgari, cu care ne comparam de multe ori la capitolul nivel de trai.

Statistica europeana arata ca unul din patru tineri romani, cu varsta intre 20 si 24 de ani nu muncesc in tara si nici nu merg la cursuri. Lucrul peste granita este o solutie temporara.

„Din totalul de circa 360 de mii de someri existenti la nivelul tarii noastre, inregistrati in evidente, undeva pe la 31 de mii de persoane sunt somerii sub 25 de ani. Dar stim foarte bine – ca sunt studii in acest sens, care arata ca in Romania sunt mult, mult, mult peste aceasta cifra”, spune Csaba Bekesi, directorul AJOFM Bihor, conform Digi24.

Loading...

Efectele se vad. Angajatorii nu reusesc sa gaseasca forta de munca.

Italia conduce acest clasament, cu o proportie de 29,1 la suta. Adica un tanar din trei nici nu munceste, nici nu studiaza. Dupa Romania (cu o proportie de 23,6 la suta), urmeaza Grecia (23 la suta), Bulgaria si Cipru (ambele cu 22,7 la suta), Spania (21,2 la suta) si Croatia (19,6 la suta).

La polul opus este Olanda, cu doar 6,9% dintre tineri aflati in aceasta situatie. Locuri bune in acest clasament ocupa si Malta (8,1 la suta), Danemarca (8,5 la suta), Luxemburg (9 la suta) si Suedia (9,3 la suta).

Datele sunt valabile pentru 2016 si se aplica in cazul tinerilor cu varstele cuprinse intre 20 si 24 de ani.

in cazul Romaniei, oficialii estimeaza ca sunt 200 de mii de tineri cu varsta intre 16 si 24 de ani fara ocupatie.

O solutie pe termen lung vine de la Ministerul Muncii. Tinerii vor urma cursuri de pregatire, potrivit unui proiect avand un buget de 47 de milioane de euro din fonduri europene.

loading...
loading...
Loading...
Spre TOP