Esti femeie si ai intre 18 si 44 de ani? Trebuie sa te informezi neaparat despre aceasta boala periculoasa!

1033

 

Aceasta afectiune este destul de des inalnita in randul femeilor. Una din zece femei sufera de aceasta problema de sanatate. Aceasta poate sa-si faca aparitia la pubertate si poate avansa treptat odata cu inaintea in varsta. Citeste in continuare pentru a afla mai multe informatii despre aceasta afectiune periculoasa.

De-a lungul vietii, femeile trec prin tot felul de schimbari fiziologice delicate care le afecteaza si psihic si emotional. Cele mai puternice schimbari au loc la varsta pubertatii si la varsta menopauzei. Bineinteles, aceste etape nu au aceeasi intensitate si acelasi impact pentru toate doamnele si domnisoarele. Intensitatea acestor praguri este influentata de hormoni, de factorii genetici, de factorii de mediu, etc.

Prescurtarea SOP desemneaza sindromul ovarelor polichistice, o boala endocrina care afecteaza aproape 20% din populatia de sex femeiesc. Sindromul este determinat in special de cresterea nivelurilor de hormoni androgeni (barbatesti) in organism. SOP afecteaza intre 2 si 20% din persoanele de sex femeiesc cu varste cuprinse intre 18 si 44 de ani.

De obicei, factorii declansatori ai acestui sindrom sunt factorii genetici si cei de mediu. SOP genereaza un spectru larg de simptome, fapt pentru care medicii intampina adeseori dificultati in stabilirea diagnosticului corect.

Ce spun studiile:

O cercetare recenta a decoperit ca sindromul ovarelor polichistice este influentat de insulina, intrucat boala este foarte frecventa in randul femeilor cu niveluri insulinice mai ridicate. La randul sau, sindromul ovarelor polichistice reprezinta un factor de risc pentru unele boli precum hipertensiunea arteriala, apneea somnului, diabetul, bolile cardiace si anumite forme de cancer.

Iata deci un motiv in plus de a acorda atentie simptomelor ce pot semnala instalarea acestui sindrom periculos.

Simptome comune specifice pentru SOP:

– Ingrasare

– Anxietate si/sau depresie

– Menstruatie neregulata

– Acnee, matreata si ten seboreic

– Probleme de fertilitate

– Indesirea pilozitatilor de pe corp

Moduri de tratament:

– Suplimenteaza aportul zilnic de magneziu

– Respecta un program regulat de miscare

– Corecteaza alimentatia zilnica

– Solicita terapie psihologica

– Vorbeste deschis cu medicul curant despre problemele prin care treci

Sursa: romaniatv.net