Sanatate

Este uimitor! Oftalmologul tau si-ar dori ca tu sa stii asta despre ochii tai

Vederea este unul dintre cele mai pretioase daruri pe care le-am primit. Citeste in continuare pentru a afla care sunt cele sapte lucruri pe care nu le stiai despre ochii tai, care te vor face cu siguranta sa fii mai recunoscator pentru simtul vazului.

Corpul uman este fascinant, iar ochii sunt de-a dreptul spectaculosi. Iata cateva dintre curiozitati despre ochii tai dezvaluite de catre oftamologul Rebecca Taylor.

Centrul vizual din creier este localizat in partea inferioara a capului

Acesta este motivul pentru care atunci cand cazi pe spate iti pierzi temporar vederea. Nervul optic situat in spatele ochiului printr-o serie de conexiuni trimite imaginile in cortexul occipital.

Lungimea ochiului determina acuitatea vizuala

Loading...

Lungimea globului ocular influenteaza acuitatea vizuala. Persoanele cu un glob ocular mai mare sufera de miopie (nu vad bine la distanta) in vreme ce cei care au un glob ocular mai mic se confrunta cu hipermetropia (nu vad bine de aproape). Si o schimbare de un milimetru va schimba acuitatea vizuala.

Globul ocular devine mai mare pe masura ce cresti

La nastere globii oculari masoara 16 milimetri. Pana la trei ani vor ajunge la 23 de milimetri. Marimea maxima o vor atinge in jurul pubertatii si este de aproximativ 24 de milimetri.

Gandeste-te la ochi ca la o casa cu doua camere

Este un foaier si camera din spate. Camera din fata este locul in care este corneea si un fluid numit umoare apoasa ce contine nutrienti care sunt buni pentru ochi in care sta irisul, iar in spatele lui se gaseste cristalinul. In cea de-a doua camera se gaseste umoarea vitroasa, care are consistenta albusului de ou.

Unele persoane au ochi deschisi la culoare in timp ce altii ii au inchis datorita unor celule numite melanocite

Melanocitele sunt celulele care determina culoarea pielii sunt responsabile si pentru producerea culorii irisului. Unele persoane au mai multe melanocite, ceea ce inseamna ca au ochii inchisi la culoare. Numarul acestor celule este codat in genele sale.

Toate persoanele s-au nascut cu ochii putin mai deschisi la culoare decat ii au in prezent

Pigmentarea irisului nu este complet dezvoltata la nastere; pigmentarea apare in primul an de viata, ceea ce inseamna ca ochiul unei persoane este mai inchis dupa primii ani de viata decat in momentul in care a venit pe lume.

Daca privesti direct spre soare orbesti

Iti mai amintesti ce se intampla in copilarie atunci cand soarele trecea printr-o lupa si ajungea la hartie? Aceasta era arsa. Acelasi lucru se intampla si atunci cand te uiti direct in soare, iar rolul lupei este jucat de cristalin. Astfel, razele soarelui sunt focalizate pe retina, care va fi afectata ducand la pierderea definitiva a vederii (retinopatie solara).

Sursa: sfatulparintilor.ro

loading...
loading...
Loading...
Spre TOP