Stiri Romania

Este oficial! Viorica Dancila va conduce noul Executiv! Iohannis a desemnat, in premiera pentru Romania, o femeie premier: „Dau PSD-ului inca o sansa”

Presedintele Klaus Iohannis a desemnat-o pentru functia de prim-ministru pe Viorica Dancila, europarlamentar si membru al PSD Teleorman. Seful statului a acceptat, pentru a treia oara intr-un singur an, o propunere de premier venita din partea PSD, insa a avertizat partidul ca este obligat sa se tina de promisiunile din campania electorala si sa renunte la scandalurile interne.

Premierul desemnat are 10 zile la dispozitie sa ceara votul de incredere Parlamentului, care va fi convocat in sesiune extraordinara.

Klaus Iohannis, presedintele Romaniei a punctat ca „in Parlament, dupa consultari, imi este foarte clar: PSD-ul dispune de o majoritate”.

Liviu Dragnea i-a pus pe masa presedintelui, la intalnirea de astazi, lista cu parlamentarii care sustin coalitia, pentru a demonstra ca PSD si ALDE au majoritatea in Legislativ. De altfel, seful social-democratilor si-a calcat pe inima, in speranta ca Iohannis nu va respinge propunerea Vioricai Dancila: a mers personal in fata presedintelui, desi, la finalul anului trecut, jura ca nu va mai da pe la Palatul Cotroceni.

Loading...

Liviu Dragnea, presedintele PSD: “Atunci cand am spus, nu mi-am imaginat ca vom mai avea consultari pana la finalul mandatului pe aceasta tema, dar viata bate filmul si am discutat cu colegii mei… Era incorect din partea mea sa nu vin personal sa ii prezint presedintelui propunerea noastra”.

Dupa ce le-a incredintat guvernarea tarii pentru a treia oara intr-un interval atat de scurt, Klaus Iohhanis le-a cerut social-democratilor sa faca ce au promis.

Declaratiile integrale facute de presedintele Klaus Iohannis:

”Buna seara!

Am ascultat foarte multe opinii legate de formarea noului guvern, de desemnarea Prim-ministrului. Astazi, toata ziua, am ascultat opiniile si argumentele politicienilor.
Dar am reusit ieri, aseara, astazi, intre intalniri, sa ascult si opiniile oamenilor simpli, sa citesc mesaje inclusiv pe retele de socializare.

Sunt foarte multe opinii si foarte multe argumente. Sunt argumente legate de politica partidelor, evident. Sunt multe argumente legate de politica interna a Romaniei. Sunt multe argumente legate de politica externa si de securitate a Romaniei.

Am ascultat si am citit cu atentie toate aceste opinii si argumente, si le-am cantarit, fiindca acum trebuie sa decid. Dar ce fel de decizie este aceasta, pe care trebuie sa o iau?
in primul rand, aceasta decizie trebuie sa fie conforma cu Constitutia si cu deciziile Curtii Constitutionale in materie de desemnare. si aici argumentul cel mai puternic este aritmetica parlamentara.

in Parlament, dupa consultari, imi este foarte clar – PSD dispune de o majoritate. si atunci, cantarind toate argumentele, tinand cont de situatia concreta din Parlament, am decis sa dau PSD inca o sansa si sa desemnez persoana propusa de PSD, pe doamna Dancila.

Dar, acum, PSD trebuie sa performeze. Romanii au mari asteptari, si eu am mari asteptari. PSD a promis, si in campania electorala, si dupa campanie lucruri importante. PSD a promis salarii, pensii, scoli, manual, spitale, infrastructura, dar pana acum prea putin s-a realizat. Acum, PSD trebuie sa dovedeasca ca ceea ce a promis, face. Avem, la un an de la alegerile parlamentare, care au fost castigate de PSD, doua guverne PSD esuate. Acum, primesc sansa de a dovedi ca stiu ce vor si stiu cum se face.

in continuare, invit pe toti cei implicati in procedura sa se mobilizeze si sa lucreze repede si bine. Este posibil ca pana la 1 februarie intreaga procedura sa fie finalizata si noul guvern sa se apuce de treaba si sa rezolve problemele, mai degraba decat sa le incurce. Va doresc o seara buna!”

loading...
loading...
Loading...
Spre TOP