Este oficial! Romanii vor avea inca o zi libera! Klaus Iohannis a promulgat legea potrivit careia Vinerea Mare va fi zi de sarbatoare legala si nelucratoare!

452

Presedintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul privind promulgarea Legii pentru completarea alin. (1) al art. 139 din Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii, a informat Administratia Prezidentiala.

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat pe 28 februarie proiectul de lege prin care Vinerea Mare – ultima zi de vineri inaintea Pastelui – devine zi de sarbatoare legala in care nu se lucreaza.

Propunerea legislativa a fost initiata de un grup de 42 de senatori si deputati din intreg spectrul politic si a fost adoptata de Senat in calitate de prima Camera sesizata. Deputatii au adoptat-o cu 233 de voturi „pentru”, sapte voturi „impotriva”si 19 abtineri.

„Vinerea Mare in Europa este zi legala de sarbatoare in 16 tari dintre cele 28 ale Uniunii Europene. in Romania, Codul muncii prevede 14 zile de sarbatori legale, mai putine fata de alte tari din Uniunea Europeana, de exemplu Belgia, Lituania sau Cipru, care au 16 – 17 zile de sarbatoare legala. (…) si in Romania ar trebui introdusa Vinerea Mare ca zi de sarbatoare legala, fiind unul dintre cele mai semnificative evenimente religioase dintr-un an”, se preciza in expunerea de motive a actului normativ.

Codul muncii stabileste astfel urmatoarele zile ca sarbatori legale in care nu se lucreaza: 1 si 2 ianuarie; 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Romane); Vinerea Mare; prima si a doua zi de Paste; 1 Mai, 1 Iunie (Ziua Copilului); prima si a doua zi de Rusalii; 15 august (Adormirea Maicii Domnului); 30 noiembrie (Sfantul Andrei); 1 decembrie (Ziua Nationala a Romaniei); 25 si 26 decembrie (prima si a doua zi de Craciun).