Stiri internationale

Este oficial! Marea Britanie a semnat iesirea din UE! Cum vor fi afectati romanii din Regat!

UE isi va lua angajamentul sa actioneze unitar pentru a minimaliza consecintele Brexit asupra „cetatenilor, companiilor si statelor membre”, potrivit unui proiect de declaratie comuna ce ar urma sa fie publicata in replica la activarea Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona de catre Marea Britanie, relateaza Euractiv.

“In consecinta, vom incepe prin a ne concentra asupra tuturor aranjamentelor-cheie pentru o retragere ordonata” a Marii Britanii, se adauga in document.

„Vom aborda aceste discutii in mod constructiv si ne vom stradui sa ajungem la un acord. in viitor, speram ca Marea Britanie sa fie un partener apropiat”, se precizeaza in proiectul de declaratie, potrivit careia, daca negocierile vor esua, Consiliul se va asigura ca „Uniunea Europeana este pregatita pentru un astfel de rezultat, desi nu este de dorit”.

Loading...

Documentul, consultat de Euractiv, arata ca primul pas va fi adoptarea unor linii de negociere de catre Consiliul European. Tusk urmeaza sa publice aceste linii pentru negociatorul-sef Michel Barnier pana la sfarsitul saptamanii.

“Aceste linii vor fixa pozitiile in ansamblu si principiile in functie de care Uniunea, reprezentata de Comisia Europeana, va negocia si Marea Britanie”, potrivit documentului.

Aceste linii vor limita, probabil, amploarea discutiilor viitoare la termenii divortului, fara a include relatia comerciala viitoare cu Regatul Unit, au declarat surse apropiate dosarului citate de Bloomberg.

CUM VOR FI AFECTAtI CEI PESTE 300.000 DE ROMaNI DIN MAREA BRITANIE:

Simpla calatorie in Regatul Unit s-ar putea complica. Acum romanii au nevoie doar de buletin. Insa e posibil, in functie de negocierile care vor urma, sa fie obligatoriu pasaportul, si posibil viza.

De asemenea, dreptul la munca va fi restrictionat. Romanii ar putea avea nevoie de permis de munca.

Totodata, studiile s-ar putea scumpi. Studentii romani nu vor mai avea acces la granturile de studii si li se vor restrictiona imprumuturile.

Restrictii vor fi impuse si in ceea ce priveste drepturile sociale. Acum primesc ajutoare sociale in Marea Britanie 3.430 de romani, potrivit datelor oficiale. Sunt abia pe locul 13 in randul europenilor care solicita ajutoare din partea Departamentului pentru munca si pensii.

loading...
loading...
Loading...
Spre TOP