Stiri Romania

Este oficial! Bucurestiul a trecut peste Berlin! Stam mai bine la puterea de cumparare decat multe zone din Europa Occidentala!

Potrivit datelor privind PIB-urile regionale per capita, publicate de Eurostat, Bucuresti ar fi singura insula din Europa Centrala si de Est care se compara cu zonele cele mai bune ale Europei bogate. Oficial, regiunea Bucuresti Ilfov, a trecut peste regiunea Berlinului la pib pe cap de locuitor la paritatea puterii de cumparare.

Calculat in termeni de paritate a puterii de cumparare, PIB/locuitor a fost, in 2015, de 39.400, adica 36% peste media europeana.

La acest capitol, Bucuresti-Ilfov sta mai bine decat multe zone din Europa Occidentala. Este, de exemplu, peste regiunea Berlinului, (PIB de 35.600 de euro pe cap, nominal, dar de 34.400, calculat la paritatea puterii de cumparare), adica doar 19% peste media Uniunii Europene, scrie Economica.net.

Bucuresti-Ilfov este cu mult si peste Atica, regiunea care inglobeaza capitala Greciei, Atena, si periferiile sale, acolo unde PIB/locuitor calculat la paritatea puterii de cumparare este de doar 26.800, adica mai putin decat media UE, doar 93% din aceasta valoare.

Loading...

La fel, capitala Romaniei este peste regiunea capitalei Italiei, Roma. Lazio, regiunea care cuprinde capitala Italiei avea, in 2015, un PIB/locuitor de 31.800, adica doar 10% peste media UE.

Comunidad de Madrid, regiunea europeana in care este situata capitala Spaniei a raportat, pentru 2015, un PIB per capita, calculat la paritatea puterii de cumparare, de 35.400, adica 23% peste media UE, deci mai mic decat cel al regiunii Bucuresti-Ilfov.

Insula de bunastare

Prin comparatie, toate celelalte regiuni din Romania si din toata zona noastra, din Polonia si pana in Grecia, au acest indicator la sub 75% din media UE, cu mici exceptii care doar se apropie de media europeana, in zona Budapestei si in cea a Varsoviei.

Bucuresti apare astfel ca o insula de bunastare pe harta interactiva Eurostat (actualizata cu datele din 2014).

Moldova, la coada UE

Regiunea Nord-Est a Romaniei se situa in 2015 pe antepenultimul loc in topul celor 276 de regiuni din Uniunea Europeana din punct de vedere al PIB pe cap de locuitor, 34% din media din UE, inregistrand un scor mai bun doar fata de trei regiuni din Bulgaria si una din Franta (dar nu din Franta continentala), dupa cum arata datele publicate joi de Eurostat.

Citeste mai mult AICI

loading...
loading...
Loading...
Spre TOP