Sanatate

Este foarte simplu sa-ti masori propria sanatate emotionala – Iata cum!

 

Sanatatea emotionala poate fi definita ca fiind mentinerea controlului propriilor ganduri, sentimente si comportament. Citeste in continuare pentru a afla care este starea ta de sanatate emotionala si ce poti face pentru a aduce o imbunatatire acesteia.

Sunt multe relatii in care oamenii intra ca sa nu fie singuri si, in plus, sunt coplesiti de ideea ca vor fi respinsi sau abadonati. Alti oameni se tem sa intre intr-o relatie tocmai pentru a nu fi respinsi sau parasiti.

Pentru a putea avea o relatie de cuplu sanatoasa, trebuie in primul rand sa te iubesti pe tine insuti/insati.

Iata 4 semne ca nu ai grija de sanatatea ta emotionala, lucru ce poate duce la stricarea relatiilor de cuplu.

1. Te judeci

Loading...

Ce-ti spui cel mai des? Nu sunt bun(a) de nimic, Sunt rau(rea), Sunt prea gras(a)/slab(a), Sunt urat(a), Sunt prost/proasta, Sper sa nu fac vreo greseala, Nu sunt potrivit(a) pentru…, Sunt un(o) ratat(a) etc.

Imagineaza-ti ca aceste vorbe le spui unui copil. Cum crezi ca s-ar simti copilul tau? Singur, neiubit, abandonat, singur, anxios, depresiv?

Atunci cand rostesti cuvintele de mai sus, copilul din tine sufera. Se simte abandonat si judecat, se simte singur, respins, anxios si depresiv.

2. Esti prezent(a) in “cap” si mai putin prezent(a) in “corpul” tau

Daca ai avea un copil care ar veni la tine suparat sa-si spuna oful si tu l-ai ignora, atunci, cel mai probabil, copilul tau s-ar simti respins, singur, anxios si depresiv. Cand te concentrezi prea mult pe minte, iti ignori sentimentele (copilul din tine). Asfel vei incepe sa te simti abandonat. Atunci cand te judeci, ignori durerea pe care singur(a) ti-o provoci si – mai mult – incepi sa dai vina pe altii pentru durerea ta.

3. Ai diverse dependente

Daca un copil ar veni la tine suparat ca sa-ti ceara parerea, i-ai da sa fumeze o tigara sau un pahar de tarie? Probabil ca nu. Atunci, tu – ca adult – de ce sa te agati de aceste vicii? Indiferent ca e vorba de alcool, tutun, mancare, internet, televizor, sex, shopping, pariuri, jocuri de noroc, orice forma de dependenta iti raneste copilul interior.

4. Dai vina pe altii

Atunci cand incerci sa-i faci pe altii responsabili pentru sentimentele tale, nu faci altceva decat sa-ti abandonezi copilul interior. E ca si cum ai creste un copil pe care zilnic vrei sa-l dai altcuiva.

Indiferent cat de mult te-ar iubi cineva, atat timp cat nu ai grija de sanatatea ta emotionala, te abandonezi si nu te iubesti, te vei simti nesigur(a), neiubit.

Invata sa te iubesti si vei simti diferenta!

Sursa: sfatulparintilor.ro

loading...
loading...
Loading...
Spre TOP