Eliza Casapopol, tanara de la Oxford, aleasa cea buna studenta din Romania in Europa!

7564

Aleasa cel mai bun student roman din Europa la inceputul acestui an, in cadrul Galei Ligii Studentilor Romani din Strainatate, Eliza Casapopol (21 de ani) este o minte stralucita a matematicii la Oxford, in Marea Britanie.

Eliza Casapopol a absolvit Colegiul National „I.C. Bratianu“ din Pitesti, unul dintre cele mai bune din tara, ca sefa de promotie.

Intr-un interviu acordat pentru „Weekend Adevarul“, Eliza, acum studenta in anul al treilea la Universitatea Oxford si presedinta Societatii de Matematica de la institutia de invatamant britanica, vorbeste despre experienta sa la una dintre cele mai bune universitati din lume, despre implicarea sa in comunitatea de la Oxford si despre asteptarile sale de la Romania.

Cat de mult a contat, pentru evolutia ta ulterioara, educatia primita la Colegiul „Bratianu“, unul dintre cele mai bune din tara?

Eliza Casapopol: Cu siguranta foarte mult! Am avut norocul sa fiu eleva unui liceu important, cu profesori foarte dedicati si de la care am avut ce invata. Pe de o parte, am avut norocul sa am profesori precum domnul Sorin Ulmeanu la matematica si domnul Marin Cristea la informatica – materii ce mi-au fost de baza pentru studiile de la universitate si pe care le-am invatat bine datorita dumnealor inca din liceu. Dar mai mult de atat, am avut parte de foarte multi profesori de la care am avut ce invata din punct de vedere civic, chiar daca nu m-am apropiat atat de mult de materiile respective. in general, educatia pe care am primit-o in Romania mi-a fost de folos, altfel nu as fi ajuns aici. De asemenea, ma bucur ca am fost eleva la scoala „George Topirceanu“ din Mioveni, unde am avut parte de acelasi suport din partea profesorilor mei si de care imi amintesc cu drag mereu.

Cum ai fost admisa la Oxford?

Am trecut printr-un proces standard de selectie. Am trimis o aplicatie online, am dat un test de matematica in Bucuresti, un examen unic in toata lumea pentru elevii ce aplica la aceasta facultate. Pe baza rezultatelor obtinute, am fost invitata in Oxford sa sustin cateva interviuri, nici mai multe, nici mai putine de sase in cazul meu. Interviurile au fost in domeniul matematicii, iar apoi am primit scrisoarea ca am fost acceptata sa studiez in Marea Britanie.

Cum a fost primul contact cu Universitatea Oxford si de unde a pornit gandul de a studia acolo?

Gandul de a fi studenta a acestei universitati are o istorie lunga in viata mea. in clasa a III-a am avut o profesoara de limba engleza care imi povestea ca cea mai buna universitate din lume este Oxford, iar mie mi-a ramas intiparita aceasta idee. Asa ca aproape zece ani mai tarziu stiam unde vreau sa invat fara sa verific niciun top al universitatilor. Partea amuzanta este ca in anul in care am aplicat eu, Universitatea Oxford nu era considerata cea mai buna din lume, insa nu mi-a pasat de acest lucru catusi de putin. Din fericire, anul acesta a urcat din nou pe locul intai in clasament!

Ce te-a frapat cel mai mult la Oxford?

Cladirile si orasul. Cand am ajuns aici prima oara, am simtit ca traiesc in alta epoca, merg pe strada in continuare si ma mir de faptul ca sunt inconjurata de castele si de cladiri care mai de care mai grandioase si vechi. Camera mea este situata in turnul unui castel din secolul al XIII-lea.

E clar ca o universitate de un asemenea prestigiu ne ofera cele mai bune conditii in privinta cazarii. Fiecare elev este distribuit unuia dintre cele aproximativ 30 de colegii, unde are cazare, cantina, biblioteca si o capela. Locuim singuri in camere, insa preturile sunt pe masura. in ceea ce priveste studiul aici, ce ma bucura pe mine este ca imi predau cursurile poate cei mai buni matematicieni ai lumii. Este o onoare de care putini au parte. Orele nu sunt asa de multe, materia insa este foarte concentrata si avem mult timp de lucru individual in biblioteci, probabil cele mai frecventate locuri de catre studenti. Saptamanal trebuie sa predam teme in functie de cursuri, pe care le discutam ulterior cu profesorii, in grupe de maximum zece persoane. Ei chiar incearca sa ne ajute sa invatam cat mai mult si cat mai eficient.

Cum este sistemul de studiu la Oxford comparativ cu cel din Romania?

Cum spuneam si mai devreme, ce imi place cel mai mult aici este ca profesorii au inteles ca un numar lung de ore nu inseamna neaparat si eficienta in predat. Cursurile sunt concentrate si timpul de studiu individual extins. Astfel ne maturizam devreme, devenind stapanii propriului nostru timp. Un elev bun de la Oxford este cel care stie cum sa-si balanseze viata persoanala cu studiul. De asemenea, la universitate ni se preda exact ce am ales sa urmam. Avem acces la toate cursurile de la departament, insa prezenta nu este obligatorie si fiecare elev isi alege singur ce examene va avea incepand cu al doilea an de universitate.

Cum vad colegii tãi Romania? in gri? in negru?

Noi vedem de aici ca in Romania oamenii evolueaza. Vedem, mai ales in ultima vreme, cum romanii se unesc sa creeze cat mai multe lucruri frumoase. Multi dintre colegii mei doresc sa se intoarca in tara, sa duca ce au invatat aici si acolo, sa poata ajuta societatea.

Vara trecuta am dorit sa vad ce inseamna sa fii cercetator, sa lucrezi timp de doua luni pe una dintre problemele ce exista in matematica. Am avut supervizor unul dintre cei mai recunoscuti profesori de teoria numerelor si am incercat sa aprofundez o intrebare legata de densitatile sumelor a doua multimi. London Mathematical Society mi-a oferit o bursa prin care sa-mi acopar cheltuielile pe durata verii in scopul promovarii cercetarii in randurile elevilor de licenta. intreaga experienta a fost una remarcabila pentru mine, deoarece am avut sansa sa aflu ce inseamna aceasta cariera si sa lucrez cu unii dintre cei mai buni oameni din domeniu.

In prezent, sunt 120 de studenti romani la Universitatea Oxford, insa comunitatea de romani din oras este mult mai mare de atat.
Cred ca initiativa pe care am reusit sa o realizez impreuna cu societatea de romani din Oxford, de care sunt foarte mandra, a fost cand am reusit sa-i cumparam un laptop unei fetite din Mioveni, orasul meu natal. Aceasta actiune a fost preferata mea, deoarece am putut sa vad mai fericit un copil plin de griji, ce provine dintr-o familie dezavantajata. Pe deasupra, modul de a strange bani a fost unul extraordinar de frumos. impreuna cu oamenii de aici am realizat aproximativ 200 de martisoare, un obicei pe care romanii nu il vad in Anglia, iar de 1 Martie, le-am vandut pentru a strange fondurile necesare. Romanii erau fericiti sa se poata bucura de traditie si aici, facand in acelasi timp un bine unui copil din tara. Ce am observat in general este ca romanii din Oxford sunt extraordinar de uniti pentru a-i ajuta pe cei mai putin norocosi decat ei.

Sursa: Adevarul