Social

E oficial! Indemnizatia pentru cresterea copilului va fi plafonata la 8.500 de lei!

Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a anuntat, vineri, la inceputul sedintei de guvern, ca indemnizatia pentru cresterea copiilor va fi plafonata la 8.500 de lei.

„Indemnizatia pentru mame va fi plafonata la 8.500 de lei, cat este si in maximul in UE, in Germania”, a spus Lia Olguta Vasilescu.

Guvernul a informat ca a adoptat ordonanta de urgenta prin care indemnizatia de crestere a copilului este plafonata la suma de 8.500 lei, incepand cu luna septembrie.

Plafonarea se va aplica inclusiv persoanelor care beneficiaza deja de o indemnizatie aprobata.

Loading...

Potrivit ordonantei pentru modificarea si completarea OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului:

„Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) se stabileste in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, si nu poate fi mai mica de 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata si nici mai mare de 8.500 lei”.

Ministerul Muncii transmite ca in luarea acestei decizii au contribuit atat modele europene in privinta acordarii formelor de sprijin pentru perioada concediului de crestere a copilului, cat si faptul ca pentru plata drepturilor de indemnizatie pentru cresterea copilului in anul 2017 bugetul alocat nu poate acoperi necesarul de 3,4 miliarde de lei, in conditiile mentinerii deficitului bugetar sub 3%.

Un alt motiv este faptul ca „bugetul alocat Ministerului Muncii si Justitiei Sociale nu poate acoperi plata tuturor drepturilor de asistenta sociala gestionate, pentru asigurarea drepturilor de asistenta sociala de natura alocatiei de stat pentru copii, a ajutoarelor si alocatiilor acordate categoriilor defavorizate, a drepturilor persoanelor cu dizabilitati, este necesara ajustarea cheltuielii bugetare prin modificarea unor programe de asistenta sociala care afecteaza un numar redus de persoane, dar care implica o cheltuiala bugetara mare”.

La nivel national exista 160.807 de beneficiari de indemnizatie pentru cresterea copilului. Dintre acestia circa 1.100 au indemnizatii care depasesc 9.000 de lei.

In prezent, sunt in plata indemnizatii care reprezinta de pana la 130 ori indemnizatia minima.

Cele mai mari cuantumuri sunt de 159.000 de lei, respectiv 108.700 de lei (in Bucuresti), 140.000 de lei (Arad), 81.000 de lei (Valcea), 74.000 de lei (Constanta), cuantumuri de 50.000 de lei – 60.000 de lei putand fi regasite in Bucuresti si in judetele Galati, Buzau, Dolj, Arad, Dambovita etc.

Din suma totala care se acorda lunar de la buget pentru plata indemnizatiei pentru cresterea copilului, de circa 274 milioane de lei, aproximativ 130 milioane de lei (47,4% din total) reprezinta plati pentru beneficiarii care primesc cuantumul minim al indemnizatiei (85% din salariul minim brut pe tara garantat in plata – 1.233 de lei), iar 1.100 de beneficiari primesc o indemnizatie mai mare de 8.500 de lei, primind aproximativ 16 milioane lei lunar (5,9% din total).

loading...
loading...
Loading...
Spre TOP