Drepturile romanilor din Marea Britanie, „garantate” dupa Brexit! Ce s-a negociat!

533

Drepturile romanilor care traiesc in prezent in Marea Britanie raman pe deplin garantate, a declarat ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu.

Potrivit sursei citate, Ministerul Afacerilor Externe a luat nota de recentele declaratii ale prim-ministrului Marii Britanii, Theresa May, prin care se facea referire la o posibila limitare a drepturilor cetatenilor europeni care vor dori sa se stabileasca in Marea Britanie la o data ulterioara termenului de retragere a acestui stat din UE, stabilit la 29 martie 2019.

“Pe tot parcursul negocierilor dintre Uniunea Europeana si Marea Britanie privind Brexit, autoritatile romane au avut drept prioritate zero garantarea drepturilor romanilor care traiesc, lucreaza si studiaza in acest stat. In acest sens, au fost create o serie de mecanisme interinstitutionale care au monitorizat permanent mersul negocierilor si au mentinut un rol activ in dialogul cu Marea Britanie, avand consultari constante cu echipa de negociere condusa de negociatorul-sef al Uniunii Europene, Michel Barnier”, se arata in comunicat.

Conform MAE, obiectivul Romaniei a fost atins, rezultatul primei faze a negocierilor cu Marea Britanie confirmand faptul ca cetatenii europeni, inclusiv cei romani, au garantate toate drepturile castigate sau in curs de dobandire.

“Obtinerea unui acord in cea de a doua faza a negocierilor se poate realiza doar in conditiile in care Marea Britanie isi va respecta angajamentele legate de drepturile cetatenilor. Mentionam ca declaratiile premierului britanic se refera exclusiv la cetatenii europeni care ar putea sosi in Marea Britanie la o data ulterioara lunii martie 2019, astfel incat aceste prevederi nu ar avea niciun impact asupra romanilor aflati in prezent in Marea Britanie. De altfel, orice decizie privind regimul cetatenilor europeni care se stabilesc in acest stat se va aplica uniform, fara discriminare, pentru toti cetatenii statelor membre”, se precizeaza in comunicat.

Totodata, MAE subliniaza ca Romania va actiona, pe tot parcursul derularii negocierilor, “cu deplina responsabilitate” fata de obligatiile care decurg din statutul de membru al UE si ”in spiritul loialitatii” fata de celelalte 26 de state.

De asemenea, MAE va continua sa desfasoare, impreuna cu institutiile partenere, campania de consultari cu reprezentantii comunitatii romanesti din Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, “acomodand evolutiile inerente unui proces de negociere dinamic si impredictibil si cautand sa informeze, sa indrume si sa sprijine in mod constant cetatenii romani”, arata sursa citata.

Sursa: Agerpres