Stiri Romania

Drama taranilor romani in timpul colectivizarii! Ororile Securitatii din perioada comunista!

Partidul Comunist Roman a desfasurat in perioada 1949–1962 procesul de colectivizare, ce a constat in confiscarea aproape a tuturor proprietatilor agricole private din tara si comasarea lor in ferme agricole administrate de stat.

Taranii s-au opus, dar guvernul comunist a recurs la represiuni violente, ucideri, deportari, incarcerari si confiscari ale intregii averi.

Loading...

In iulie-august 1949 au izbucnit simultan rascoale in foarte multe comune din tara. Intensitatea maxima a fost atinsa in judetele Bihor, Arad, Botosani si Suceava.

Securitatea a actionat cu o violenta iesita din comun, pentru a impiedica generalizarea rezistentei taranilor la colectivizarea fortata, arata Digi24.

Adunarile de protest ale taranilor au fost reprimate nemilos, au fost facute arestari si apoi, dintre arestati, cei considerati periculosi prin influenta pe care o aveau in sat au fost executati demonstrativ si lasati la vedere, pentru inspaimantarea consatenilor.

Dumitru Petrut a fost ucis de trupele de Securitate in 2/3 august 1949, in timpul innabusirii rascoalei taranesti din Bicaci.

In timp ce peste 1600 tarani au fost deportati, cateva sute au fost condamnati, iar taranii nepedepsiti au fost obligati sa predea cotele insotiti de lautari.

loading...
loading...
Loading...
Spre TOP